Zwanger? Regel je zaken goed bij de notaris

2
1045
Samen Zwanger - Zwanger Regel je zaken goed bij de notaris voor jullie kindje èn voor elkaar!

En dan ben je zwanger… Super! Maar voordat die kleine dreumes op de wereld komt, moet je nog van alles regelen: kinderkamer op orde maken, naam bedenken, wie gaat de opvang doen, waar willen we bevallen? Maar ook belangrijk: Wat gebeurt er met mijn kindje (en partner) als ik er niet meer ben? En stel dat we er beiden niet meer zijn en ons kindje alleen achterblijft. Is daar ook aan gedacht? Een aantal zaken wordt automatisch door de wet geregeld. Maar moeten we eigenlijk zelf ook wat regelen?

Iemand benoemen

Als jullie iemand willen benoemen die jullie kindje verzorgt en opvoedt nadat jullie zijn overleden (voogd), kunnen jullie dit zelf registreren in het gezagregister bij de rechtbank. Het is echter veel verstandiger om dit in een testament bij de notaris te regelen. De notaris kan dan samen met jullie bespreken welke andere belangrijke regelingen door jullie kunnen worden vastgelegd.

Bewindregeling

Hierbij kunnen jullie bijvoorbeeld denken aan een bewindregeling. Door de benoeming van een bewindvoerder kunnen jullie voorkomen dat jullie kindje bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd al direct de erfenis kan verbrassen. De bewindvoerder beheert het erfdeel van het kindje tot de leeftijd die jullie zelf in het testament hebben vastgelegd.

Executeur

Ook kunnen jullie in een testament een executeur benoemen die verantwoordelijk is voor de afwikkeling van jullie nalatenschap. Dit is zeker van belang als één of meer jonge kinderen alléén als erfgenamen achterblijven.

Erfenis

En wie erft van jullie als de langstlevende zonder afstammelingen komt te overlijden? Alléén de familie van de langstlevende! Is dat wel de bedoeling? Of willen jullie de erfenis dan bijvoorbeeld verdelen over beide families? Denk hier goed over na en bespreek het met de notaris.

Samenwonen, gehuwd of geregistreerd partner

Samen een weekendje weg met de auto of het vliegtuig en dan gebeurt het! Een dramatisch ongeluk en je partner blijft alleen achter met jullie kindje. Het is je ergste nachtmerrie. Hebben we het dan goed geregeld? Hoe laat ik mijn partner goed verzorgd achter?

Samenwonen

Wonen jullie nu samen zonder iets geregeld te hebben? Dan is het goed om te weten wat je bij de notaris voor elkaar kunt regelen. De wet heeft bijna niets voor samenwoners geregeld. Waar moet je dan aan denken? Bij overlijden erft diegene met wie je samenwoont niet. Je bent dan geen erfgenaam van elkaar. Bij overlijden van één van de ouders is het kindje enig erfgenaam, met alle complicaties van dien. Dit kunnen jullie echter voorkomen.

Door het opstellen van een samenlevingsovereenkomst en testamenten kunnen jullie de situatie ‘nabootsen’ die voor gehuwden geldt. Als je gehuwd bent, dan erf je automatisch van elkaar, samen met de kinderen. De wet regelt dat de kinderen in die situatie hun erfdeel pas krijgen als jullie er beiden niet meer zijn.

Als jullie ongehuwd samenwonen en een kindje krijgen, is alléén de moeder de juridische ouder van het kindje en heeft alléén de moeder het gezag over het kindje. De vader van het kindje krijgt dezelfde rechten pas als hij het kindje heeft erkend (bij de gemeente) en het gezamenlijk gezag aanvraagt (bij de rechtbank, zie www.rechtspraak.nl). Als je gehuwd bent bij de geboorte van jullie kindje, heb je als ouders op grond van de wet gezamenlijk het gezag en ben je beiden de juridische ouder van het kindje.

Vanaf 1 januari 2018: Beperkte gemeenschap van goederen

Dan gaan we maar trouwen, want dan is het allemaal automatisch geregeld. Dat kan, maar let op dat je je wel goed laat informeren over wat het ‘JA’ tegen elkaar zeggen voor financiële en juridische gevolgen heeft. Per 1 januari 2018 is het zo dat iedereen die vanaf die datum gaat trouwen, dat doet in beperkte gemeenschap van goederen. Tenzij je vooraf iets anders afspreekt in huwelijkse voorwaarden bij de notaris. Voor de goede orde: de gevolgen van een geregistreerd partnerschap zijn gelijk aan de gevolgen van een huwelijk, ook ten aanzien van kinderen.

Wil je naast emotioneel ook zakelijk goed op de hoogte zijn van wat er gaat gebeuren als je kindje op komst is? Laat je dan informeren bij de notaris. De notaris bespreekt graag de mogelijkheden met je. En vergeet vooral niet te genieten van de zwangerschap!

Bron: Het Notarieel

2 REACTIES

  1. Bedankt oor het delen van deze handige tips. Ik ben over 18 weken uitgerekend en wil mij zo goed mogelijk voorbereiden op de komst van mijn kind. Goed om te weten dat we een aantal dingen zelf moeten regelen. Ik ga het onderwerp testament op mijn to do list zetten.

  2. Goed om te weten met welke zaken je rekening moet houden wanneer je voor kinderen kiest. Je wil natuurlijk een zekere toekomst hebben voor kinderen. Ik geloof ook dat het belangrijk is om je goed te laten voorlichten over de opties die je hebt als aanstaande ouders.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in