Week 21

0
348

[metaslider id=1689]

Hoe je baby groeit

Je baby weegt in week 21 al 375 gram en is ongeveer 27 cm lang. Je krijgt al snel het gevoel dat je kindje vechtsporten beoefent. De wenkbrauwen en oogleden van je baby zijn nu aanwezig en als je een meisje hebt, is haar vagina begonnen om zich te vormen.

Hoe je leven verandert

Je voelt je tegenwoordig comfortabeler. Je hebt nog geen onhandige en grote buik en de ongemakken die gepaard gaan met een vroege zwangerschap zijn grotendeels verdwenen. Ontspan en geniet nu dat nog kan. In het derde en laatste trimester kun je nieuwe klachten ervaren. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je op dit moment nergens last van hebt.

Een verhoogde natuurlijke huidolieproductie kan bijvoorbeeld bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van acne. Als dat het geval is, was jezelf dan twee keer per dag met een zachte zeep of reinigingsmiddel. Zorg er ook voor dat alle make-up die je gebruikt olievrij is. Neem geen orale medicijnen tegen acne, omdat dit voor sommige vrouwen zeer gevaarlijk is tijdens de zwangerschap. Het beste is om eerst contact op te nemen met je huisarts.

Spataderen

Tijdens je zwangerschap kun je ook spataderen op je benen krijgen. Zeker als je daar nooit eerder last van hebt gehad is dat wel even schrikken. Bovendien gaan spataderen vaak gepaard met een moe gevoel, pijn, jeuk en/of kramp in je benen. Kortom, heel vervelend allemaal. Spataderen zijn er in twee soorten: niet zichtbare (inwendige) en zichtbare. Laatstgenoemde is een opgezwollen, blauw/paarskleurige ader die in een kronkelig patroon net onder of op de huid van je been (of elders) loopt. Vanuit de aderen in je benen stroomt bloed terug naar je hart, waarbij ‘ingebouwde’ kleppen ervoor zorgen dat dit bloed alleen naar één kant stroomt. Dit ingenieuze stelsel kan tijdens je zwangerschap worden verstoord.

Door hormonale invloeden kunnen de vaatwanden van je aderen hun stevigheid verliezen, terwijl je benen het extra zwaar hebben. Samen kan dit ervoor zorgen dat het terug stromen van bloed uit je benen naar je hart minder goed gaat en bloed zich ophoopt. Daardoor krijg je spataderen. Er zijn diverse behandelingen, waaronder steunkousen, operationeel verwijderen en spatadertherapie. Vraag je huisarts en/of verloskundige om tips.

Meer informatie over: Seks tijdens de zwangerschap

Sommige zwangere vrouwen voelen hun seksuele verlangen toenemen. Maar het is ook volkomen normaal om niet naar seks te hunkeren als je bijvoorbeeld veel pijn hebt, je onaantrekkelijk voelt of gewoon moe bent. Als je geen zin in geslachtsgemeenschap hebt, laat je partner dan weten hoe je je voelt en stel hem gerust dat je nog steeds van hem houdt (als je merkt dat hij zich afgewezen voelt). Het is erg belangrijk dat je met elkaar blijft praten om miscommunicatie te voorkomen.

Verlanglijstje

Je familie en vrienden zullen binnenkort vragen wat je nodig hebt of wilt, vooral als iemand een babyshower geeft. Als je een verlanglijstje maakt, weten zij precies waarmee ze jou een plezier doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in