Week 25

0
299

[metaslider id=1729]

Hoe je baby groeit

Je baby is in week 25 rond de 32,5 centimeter en weegt 700 gram. Je baby krijgt babyvet en terwijl dit gebeurt, zal zijn gerimpelde huid gladder worden en begint hij er meer als een pasgeboren baby uit te zien. Ook krijgt hij meer haar.

Hoe je leven verandert

Tijdens de zwangerschap hebben sommige zwangere vrouwen een prachtige volle bos haar. Helaas bestaat de mogelijkheid dat haargroei zich ook op ongewenste plekken voordoet. Heb je daar last van dan heb je mogelijk een verhoogd gehalte van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in je bloed, waardoor je haar zich in een rustfase bevindt. Dit betekent dat het haarverlies minimaal is. Op het moment dat je kindje wordt geboren, wordt het gehalte van het hormoon oestrogeen weer normaal en verlies je alle haren die je tijdens de rustfase eigenlijk had moeten verliezen. Raak niet in paniek, je verliest plukken haar. Dit is heel normaal en het duurt 3 maanden tot 1 jaar.  Bovenstaande is niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk ook mogelijk dat je haar juist uitvalt door de zwangerschapshormonen.

Sport

Je merkt misschien ook dat je je niet meer zo gracieus kunt bewegen zoals voorheen. Tenzij je verloskundige je anders heeft geadviseerd, is het goed om door te gaan met sporten, maar je moet wèl rekening houden met een aantal veiligheidsregels:

  • Sport niet als je moe bent;
  • Stop als je pijn hebt, kortademig of duizelig bent;
  • Ga niet plat op je rug liggen;
  • Vermijd contactsporten;
  • Vermijd oefeningen waarbij je je evenwicht kunt verliezen;
  • Drink voldoende water;
  • En maak tijd vrij voor zowel warming-ups en cooling-downs.

Meer informatie over: Prenatale zorg derde trimester

Tussen de 28e en 36e week zie je je verloskundige één keer in de twee weken. In je laatste maand wordt dit verhoogd naar één keer per week. De verloskundige houdt de ontwikkeling en groei van je baby in de gaten, geeft advies en voorlichting over de zwangerschap, de voorbereiding op de bevalling en het ouderschap, houdt je (emotionele) gezondheid in de gaten, voorkomt complicaties, behandelt op tijd en/of verwijst door naar een gynaecoloog en probeert jullie vertrouwen te krijgen.

Zwangerschapsverlof

Het is een goed idee om nu te beginnen met plannen. Vraag bij je werkgever naar het beleid en de procedures en ga aan de slag om je papieren in orde te krijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in