Bij yoga ben je bewust bezig met je lichaam en gebruik je je hoofd voor de concentratie. Je werkt op een rustige en ontspannen manier aan balans en evenwicht tussen je lichaam en geest door fysieke en mentale inspanning en concentratie op je ademhaling. Er is ook zwangerschapsyoga. Wat kan deze vorm van yoga voor jou doen?
Nader beschouwd zijn er niet zoveel verschillen. Alleen breng je bij zwangerschapsyoga op een ontspannen manier balans en evenwicht aan in je zwangerschap. Dat zorgt voor minder spanningen, waardoor je meer open kunt staan voor wat er allemaal in je lichaam verandert. Met goede gevolgen voor de binding met je kindje. De voordelen daarvan merk je in alle fases van je zwangerschap, tot en met de bevalling en ook daarna.
Zwangerschapsyoga
Het is erg belangrijk om ook tijdens de zwangerschap mentaal en fysiek fit te blijven en dat je op een juiste manier beweegt. Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap makkelijker bevallen en minder kans hebben op het krijgen van bekkenpijn. Dit klinkt vast als muziek in je oren. Vaak zijn de normale sporten echter te zwaar en wordt er te weinig rekening gehouden met de zwangere vrouw. Daarom is een specifieke zwangerschapssport tijdens de bevalling sterk aan te raden.
Wat zwangerschapsyoga anders maakt dan andere zwangerschapssporten is dat daarbij wordt gefocust op de mentale gesteldheid gedurende de zwangerschap èn (na) de bevalling. Het doel van deze sport is om op een ontspannen manier evenwicht en balans in je zwangerschap aan te brengen. Het is namelijk erg belangrijk om de zwangerschap zo plezierig mogelijk te beleven.
Maar is deze vorm van yoga dan niet te zweverig? Welnee, de lessen zijn juist actief en erop gericht dat je de zwangerschap met plezier beleeft. Tijdens de lessen krijg je informatie over de zwangerschap, je lichaam dat verandert en de bevalling. Bovendien ontmoet je ook andere zwangere vrouwen. Dat is extra leuk, omdat jullie dan ervaringen met elkaar kunnen delen. Dit kan je meer vertrouwen of bevestiging geven. Zwangerschapsyoga is ook ideaal voor zwangere vrouwen met veel onzekerheden en twijfels. Het vermindert deze nare gevoelens, doordat de lessen je leren om op een positieve wijze de zwangerschap door te komen en je goed voorbereiden op wat komen gaat.
Ook voor je partner
Bij zwangerschapsyoga volg je een cursus met afwisselend praktijk en theorie. Wat je er leert is: ademhalingstechniek, ontspanningsoefeningen, lichaamshouding (inclusief tillen en bukken), omgaan met pijn en luisteren naar en vertrouwen op je lichaam. Alles draait om het zo plezierig mogelijk beleven van je zwangerschapstijd. Het is de bedoeling dat je partner een aantal keren meekomt om massagetechnieken aan te leren en ook hoe hij jou straks het beste kan helpen bij de bevalling.
Meer weten?
Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten, dan is het goed te weten dat je vanaf 20 weken of de vijfde maand van je zwangerschap met zwangerschapsyoga kunt beginnen. Op dat moment voel je je het meest fit en hebben de oefeningen een gunstiger effect. Ook na de bevalling ben je welkom voor lessen om je bekkenbodemspieren te versterken en aan je fitheid te werken. Meestal kun je een proefles volgen om te kijken of de cursus je bevalt. Op de website van Vereniging Yogadocenten Nederland vind je adressen van in zwangerschapsyoga gespecialiseerde yogadocenten en kun je doorklikken naar hun websites voor een nadere kennismaking.
Tip: Sommige zorgverzekeraars vergoeden een cursus zwangerschapsyoga geheel of gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van je pakket. Vraag daarom altijd vooraf aan je zorgverzekeraar of en in hoeverre deze cursus wordt vergoed.