Samen Zwanger - Zelf je vruchtbaarheid testen

Wat doe je als je als vrouw niet voor, of vlak na, de optimale tijd in je leven zwanger kan óf wilt worden? Zijn er opties om te kijken of je later in je leven ook nog zwanger kunt worden? Tegenwoordig is er de optie om met Grip zelf te testen hoe jouw vruchtbaarheid is. Super handig!
Lees hieronder het artikel van RTL Nieuws.

 

Dat je als vrouw het beste vóór je 30ste aan kinderen kunt beginnen is algemeen bekend, maar niet iedereen wil of kan dat. Dan kan het fijn zijn om te weten hoe het ervoor staat met je vruchtbaarheid. Heb je echt geen tijd te verliezen, of kun je gerust nog even wachten? Je kunt het zelf testen met een vruchtbaarheidstest voor thuis, maar gynaecologen zijn kritisch. “Het gevaar is dat vrouwen onterecht gerustgesteld worden, of onnodig bang gemaakt.”

Anne Marie Droste (31) liep tegen de dertig toen ze haar baan in Singapore wilde opzeggen en op wereldreis wilde gaan. Aan kinderen beginnen was ze voorlopig nog niet van plan, maar had ze die luxe wel? In haar omgeving zag ze dat bij veel stellen de kinderwens niet zo makkelijk in vervulling ging. “Ik wilde daar niet heel laconiek over doen”, vertelt ze. “De statistieken zijn best schokkend: 27 procent van de hogeropgeleide vrouwen blijft kinderloos, en een groot deel van hen heeft spijt dat ze niet eerder zijn begonnen.”

Moest ze zich zorgen maken? “Ik wist wel dat voor je 30ste aan kinderen beginnen altijd beter is, maar daar koop ik niet veel voor. De ene vrouw kan op haar 43ste nog een drieling krijgen, terwijl de andere vrouw op haar 28ste geen eitjes meer heeft. Zo’n gemiddelde is leuk en aardig, maar je wilt weten waar jíj op die curve zit.” De huisarts kon haar niet vertellen of ze moest opschieten; dat wordt pas onderzocht als je een jaar tevergeefs hebt geprobeerd zwanger te worden. En dat was nou precies niet wat Droste wilde.

“Ik snap het helemaal hoor, dat je als gezondheidssysteem niet gaat betalen voor dat soort testen als er niets mis is, maar veel vrouwen willen gewoon meer duidelijkheid over hun mogelijkheden. Ik vind het gek dat je pas iets leert over hormonen en vruchtbaarheid op het moment dat er iets mis is.” In een privékliniek liet Droste haar vruchtbaarheid alsnog op eigen kosten testen. Ze bleek een relatief lage hoeveelheid eitjes te hebben, en een verhoogde kans om vroeger dan gemiddeld in de overgang te komen. “Daar schrok ik behoorlijk van; het was een wake-upcall voor me. Ik ben blij dat ik dit nu weet, en niet pas op mijn 38ste.”

Toen Droste haar uitslag met vriendinnen besprak, wilden die ook allemaal wel zo’n test doen. Zo ontstond het idee voor Grip, dat ze samen met twee anderen oprichtte om iedereen toegang te geven tot de informatie die voor haarzelf zo waardevol bleek.

Wie een test wil doen, vult op de website van Grip een uitgebreide vragenlijst in. Wat is je medische geschiedenis? Hoe regelmatig is je cyclus? Gebruik(te) je anticonceptie? Op basis van de antwoorden bepaalt een van de dokters van het bedrijf waar wel en niet op getest kan worden. Vervolgens krijg je een kitje thuisgestuurd, waarmee je 7 tot 10 druppels bloed bij jezelf afneemt. Het buisje stuur je op naar het laboratorium, dat het bloed test op de vier meest voorkomende oorzaken van verminderde vruchtbaarheid. Dat zijn volgens Grip schildklierproblemen, een laag aantal eitjes, geblokkeerde eileiders en PCOS (een hormonale afwijking waarbij de eisprong vaak uitblijft). Je krijgt een uitgebreid rapport toegestuurd, dat je in een videocall bespreekt met een van de Grip-dokters.

Verder lezen? Bekijk de rest van het artikel op de originele plek, bij RTL Nieuws.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in