Samen Zwanger - Zwanger van een tweeling Wat kun je verwachten

Als je erachter komt dat je een tweeling verwacht, kan dat een schok voor jullie zijn. Zelfs als je vermoedde dat je zwanger zou zijn van een tweeling vanwege je familiegeschiedenis of vruchtbaarheidsbehandeling, kan het nog steeds even duren om het te verwerken. Het is normaal om je zorgen te maken over complicaties tijdens de zwangerschap of geboorte, maar dat hoeft eigenlijk niet. De meeste moeders die een twee- of meerling verwachten, baren gezonde baby’s en ernstige complicaties zijn relatief zeldzaam.

Je zou op zoek moeten gaan naar een verloskundige die ervaring heeft met tweelingzwangerschappen. Zij zal haar best doen om je eventuele zorgen te verminderen. Je gezondheid en de gezondheid van je baby’s worden tijdens je zwangerschap nauwlettend gevolgd.

Angst of depessie

In verwachting zijn van een twee- of meerling kan je tijdens de zwangerschap kwetsbaarder maken voor angst of depressie. Sommige tweelingmama’s maken zich zorgen over hun uiterlijk, omdat je buik nou eenmaal veel groter is/wordt. Of je last krijgt van een depressie, hangt wel van je omstandigheden af. Als je bijvoorbeeld zwanger bent van een tweeling als gevolg van een behandeling, is de kans dat je tijdens de zwangerschap depressief wordt kleiner dan als dat onverwachts gebeurt.

Praat met je verloskundige of je arts als je je niet goed voelt over je zwangerschap. Ze zullen begrijpen hoe je je voelt en suggesties of ondersteuning van een specialist aanbieden, als je het nodig hebt. Er is ook hulp beschikbaar als je je overweldigd voelt bij het vooruitzicht om straks voor meer dan één kind tegelijk te moeten zorgen. Praatsessies met andere aanstaande ouders die in dezelfde situatie zitten als jij kunnen daarbij helpen. Bovendien kun je elkaar steunen.

Krijg ik andere zorg als ik in verwachting van een tweeling ben?

Ja. je krijgt meer prenatale afspraken, tests en echo’s dan wanneer je één baby zou dragen. Je arts of verloskundige moet uitleggen waarvoor elke test of echo is en waarom je deze nodig hebt.

Het exacte aantal afspraken en echo’s is afhankelijk van:

  • Je individuele situatie;
  • Het beleid van je ziekenhuis met betrekking tot veelvoudige zwangerschappen;
  • Of je zwangerschapscomplicaties hebt gehad;
  • Of je baby’s al dan niet een placenta delen (monochoriale tweeling). Monochoriale tweelingen hebben meer kans op complicaties dan tweelingen die elk een eigen placenta hebben.

De extra echo’s houden je tweeling in de gaten en controleren hoe ze groeien. Je zult regelmatig bloeddruk- en urinecontroles ondergaan. Dat komt omdat vrouwen die een tweeling verwachten een hoger risico hebben op het ontwikkelen van hoge bloeddruk en pre-eclampsie. Als je verloskundige denkt dat er een kans is dat je zwangerschapsdiabetes kunt krijgen, biedt zij je later in de zwangerschap een glucosetolerantietest (GTT) aan. Je verloskundige biedt je ook een extra bloedtest voor bloedarmoede aan wanneer je tussen de 20 en 24 weken zwanger bent, evenals de test die alle zwangere vrouwen na 28 weken krijgen. Je hebt meer kans om te bevallen met een keizersnede. Als je een vaginale bevalling wilt proberen, geef dit dan zo vroeg mogelijk door aan je verloskundige. Dan heb je voldoende tijd om je geboortemogelijkheden te bespreken en erover na te denken. Veel moeders van een tweeling hebben een vaginale bevalling gehad.

Zijn de zwangerschapssymptomen erger als je in verwachting van een tweeling bent?

Je hebt mogelijk meer (last van) zwangerschapsklachten als je een tweeling verwacht, maar dat is niet altijd het geval. Je hebt meer kans op lichte bloedingen in de vroege zwangerschap. Helaas is het echter ook waar dat de frequentie van miskramen hoger is bij meerlingzwangerschappen. Ook kun je je erg misselijk voelen.

Met twee baby’s die in je groeien, zijn je niveaus van het zwangerschapshormoon humaan choriongonadotropine (hCG) hoger. Je zult ook de effecten van hogere niveaus van het hormoon progesteron voelen. Dit hormoon laat je kortademig worden (vooral vroeg in de zwangerschap), wat wordt veroorzaakt brandend maagzuur en indigestie. Ook veroorzaakt het verstopping, die vaak verergert als je ijzertabletten moet nemen voor als je bloedarmoede hebt. Je zult ook de fysieke eisen van het dragen van twee baby’s voelen. Later in je zwangerschap ga je de spanning op je spieren en rugpijn merken. Als twee baby’s tegen je middenrif aanduwen, kunnen ook de spijsvertering en kortademigheid erger worden.

Voor welke zorgwekkende zwangerschapssymptomen moet ik uitkijken?

De zorgwekkende zwangerschapssymptomen waarop je moet letten, zijn dezelfde als bij elke zwangerschap. Maar wees alert op eventuele ongewone symptomen. Vertrouw op je instincten als je niet zeker bent van een symptoom  en bel je verloskundige of arts. Houd de bewegingen van je baby’s goed in de gaten. Afhankelijk van hoe ze liggen, moet je snel hun gebruikelijke bewegingspatroon leren kennen. Als ze meer dan normaal of minder dan normaal gaan bewegen, bel dan het ziekenhuis.

Het is altijd de moeite waard om je te laten controleren als je je zorgen maakt, omdat het risico op complicaties hoger is wanneer je een tweeling verwacht. Het is zeer waarschijnlijk dat je verloskundige je geruststelt dat het goed gaat, omdat ernstige complicaties ongebruikelijk zijn en de overgrote meerderheid van de tweelingen gezond is. Vroeggeboorte, vóór 37 weken, vindt bij meer dan de helft van de zwangerschappen plaats. Bel je verloskundige als je denkt dat je aan het bevallen bent of als je je echt zorgen maakt.

Pre-eclampsie

Pre-eclampsie komt vaker voor bij vrouwen die een tweeling verwachten. Het is een potentieel ernstige complicatie, gerelateerd aan hoge bloeddruk, die onmiddellijke medische aandacht vereist. Pre-eclampsie wordt meestal opgepikt door bloeddruk- en urinetests die plaatsvinden tijdens je prenatale afspraken. Tussen de afspraken door, moet je je verloskundige bellen als je:

  • Een ernstige hoofdpijn aan de voorkant van je hoofd hebt die niet vermindert met vrij verkrijgbare pijnstillers;-
  • Zichtproblemen, zoals vervaging of oplichtende flitsen in je ogen;-
  • Pijn in je bovenbuik;-
  • Braken;-
  • Plotselinge zwelling van je voeten, enkels, gezicht en handen.

Als je een twee- of meerling hebt, is het belangrijk om hulp te vragen. Als vrienden en familie aanbieden om een ​​handje te helpen, laat ze dan helpen. Bieden ze geen hulp aan, vraag het dan gewoon. Het is de moeite waard om contact op te nemen met een steungroep voor advies en om andere moeders van een twee- of meerling te ontmoeten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in