Samen Zwanger - Zwangerschapsdepressie

Depressie is een soort stemmingsstoornis dat gevoelens van verdriet en hopeloosheid veroorzaakt. Het is normaal om af en toe van streek te zijn, maar als je depressief bent, kunnen deze gevoelens weken tot zelfs maanden aanhouden. Depressie kan elk aspect van je leven beïnvloeden, van hoe je denkt en handelt naar hoe je eet en slaapt.

Zelfs als een vrouw een depressie onder controle heeft, kunnen de hormonale veranderingen in haar lichaam tijdens de zwangerschap tot een terugval leiden. Het is gebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap de eerste tekenen van een postpartum depressie (PPD) ontwikkelen. Het hebben van een depressie is heel zwaar, vooral tijdens de zwangerschap.

Depressie is een ziekte en geen keuze

Je kiest niet voor een depressie, want het is een ziekte. Een depressie is heel normaal: ongeveer 1 op de 10 vrouwen is of wordt depressief tijdens de zwangerschap. Het werkelijke aantal is waarschijnlijk hoger, omdat heel veel mensen door depressie worden getroffen, maar aarzelen om zoiets toe te geven.

Klinische depressie kan meestal niet verdwijnen zonder een bijpassende behandeling, maar er zijn veel effectieve mogelijkheden. Veel mensen voelen zich na een paar maanden beter en bijna iedereen voelt zich binnen een jaar weer normaal. Aarzel dus niet om hulp te vragen. Je emotionele gezondheid is namelijk net zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid.

Symptomen

Sommige symptomen van depressie, zoals vermoeidheid of slaapproblemen, zijn normaal tijdens de zwangerschap. Maar als je hierbij een gevoel van verdriet of hopeloosheid hebt, je interesse snel verliest of geen plezier hebt in de dingen die je vroeger leuk vond of niet in staat bent om te functioneren in je dagelijkse leven, dan heb je misschien een depressie. Je kunt depressief zijn als je het grootste gedeelte van de dag last hebt van 5 of meer van de volgende symptomen, gedurende tenminste twee weken:

  • Je wilt de hele tijd eten en/of slapen. Of juist niet;
  • Je interesse in dagelijkse activiteiten verliezen of het gevoel hebben dat niets leuk of plezierig is;
  • Het grootse gedeelte van de dag voel je je leeg en verdrietig, elke dag maar weer;
  • Je huilt de hele tijd;
  • Je voelt je geïrriteerd en/of angstig;
  • Concentreren vind je moeilijk;
  • Je hebt weinig energie of last van extreme vermoeidheid die ook niet overgaat als je genoeg rust;
  • Je hebt overweldigende gevoelens van schuld, waardeloosheid of hopeloosheid en je hebt het gevoel dat het leven niet de moeite waard is om te leven.

Als je denkt dat je depressief bent, praat dan met je huisarts. Alleen een huisarts of een professional in de gezondheidszorg kan een diagnose stellen van een depressie.

Verhoogd risico

Iedereen kan depressief worden. Het wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder:

  • Als depressie in je familie voorkomt;
  • Persoonlijke geschiedenis van depressie of angst. Bijvoorbeeld bij een eerdere zwangerschap;
  • Omgaan met stressvolle gebeurtenissen, zoals een ongeplande zwangerschap, financiën, overlijden van een dierbare of het einde van een relatie;
  • Huiselijk geweld. Het is cruciaal dat je met iemand praat om ervoor te zorgen dat jij en je baby veilig blijven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in