Samen Zwanger - Zwangerschapshaptonomie

Misschien heb je al eens nagedacht over zwangerschapshaptonomie. Over hoe het zou zijn om samen met je partner je voor te bereiden op het ouderschap en de komende grote gebeurtenis van de geboorte. Begeleid te worden in hoe je kunt omgaan met alle veranderingen en emoties die met zwanger zijn en bevallen te maken hebben en waar nadrukkelijk jouw partner bij wordt betrokken. Iemand die jullie helpt om deze bijzondere periode samen te beleven en maximaal te genieten van je zwangerschap met jullie kindje als middelpunt. Dit is waar de haptonomische zwangerschapsbegeleider zich op richt.

Individueel

Zwangerschapshaptonomie is een individuele/privé-begeleiding, met volop ruimte en tijd voor jullie persoonlijke vragen en wensen. Net zo plezierig als het klinkt is het ook. Jij, je partner en je zwangerschapsbegeleider die antwoord geeft op al jullie vragen. Geen haast, maar juist de tijd nemen voor jullie in deze bijzondere periode in jullie leven. De begeleiding bestaat uit ongeveer vijf tot zes sessies vóór de geboorte en een of twee erna.

Contact maken met de baby

Bij de eerste sessie, meestal rond 18 weken van je zwangerschap, gaat het over contact maken met jullie kindje om zo al de band met hem of haar te versterken. Het zal reageren op een koesterende hand, zich daarin nestelen en zich welkom voelen. Soms is het even zoeken met z’n drieën en is het een ontroerend moment als jullie samen het kindje voelen bewegen. Het contact maken met het kindje levert een bijdrage aan de hechting van het kindje met de ouders en met de buitenwereld straks.

Aandacht voor de bevalling

In de daaropvolgende sessies gaat het bovendien over hoe jouw partner jou kan ondersteunen o.a. door aanraken als je het moeilijk hebt en hoe je je lijf kunt ontspannen en openen voor de bevalling. Uiteraard is er ruimte voor uitleg over de bevalling zelf en de spanning die je daarbij voelt. Er is aandacht voor verschillende bevallingshoudingen en je krijgt advies over hoe je het beste om kunt gaan met de kracht van de ontsluitings- en persweeën.

Samenwerking met de baby en elkaar

Doordat jullie tijdens de sessies meer gevoel voor elkaar en het kindje hebben ontwikkeld, kunnen jullie bij de verschillende fases van de geboorte meer samen doen. Tijdens het eerste uur na de bevalling, ook wel het ‘gouden uur’ genoemd, staat jullie kindje zo open voor prikkels van buitenaf. Het is ook het moment waarop jullie je baby voor het eerst fysiek ontmoeten. Door het te dragen en te koesteren geven jullie je kindje een warm welkom!

Nieuw evenwicht

Ongeveer zes weken later komen jullie terug en staat het bevallingsverhaal en hoe het met jullie is centraal. Nu jullie kindje zijn plek in het gezin inneemt is het vaak nog wat zoeken naar nieuw evenwicht. Daar is ruimte voor nodig. Ook is er aandacht voor hoe jullie bij je kindje het gevoel van veiligheid en geborgenheid kunnen bevorderen. De begeleider zal vertellen over de dagelijkse omgang met de baby vanuit de haptonomische visie, zoals optillen, dragen, verschonen, etc.

Meer weten?

Denk je dat zwangerschapshaptonomie iets voor jou en je partner is en wil je kennis maken? Kijk dan op de website van de Vereniging van Haptonomische Zwangerschapsbegeleiders welke begeleiders er bij jou in de buurt zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in