Samen Zwanger_1 maand oud_week 2

De eerste glimlach van je baby komt er snel aan, dus maak je klaar om zijn stralende en tandeloze grijns vol liefde te belonen. Die eerste lach zal je waarschijnlijk helemaal laten smelten, ook al heb je net een slechte nacht gehad.

Nacontrole

Binnenkort heb je de nacontrole bij je arts. Je arts wil er namelijk zeker van zijn dat het goed met je gaat, zowel op emotioneel als fysiek vlak, na de stress van de zwangerschap, de bevalling, de geboorte en de eerste weken van jullie ouderschap. Tijdens het bekkenonderzoek zal je arts of verloskundige willen zien dat eventuele scheuren of blauwe plekken in je vagina of baarmoederhals zijn genezen.

Perineum

Ook zal de arts je perineum onderzoeken als je bijvoorbeeld een episiotomie hebt gehad. En heb je een c-sectie (keizersnede) gehad, dan wordt het litteken geïnspecteerd om te beoordelen hoe het geneest.

Borsten

Ook worden je borsten gecontroleerd. Als je borstvoeding geeft, zal de arts onderzoeken of je verstopte leidingen hebt die kunnen leiden tot een infectie zoals mastitis. Als je geen borstvoeding geeft, wil de arts zien of je melk goed opdroogt. Ook wil hij of zij er zeker van zijn dat er geen harde of pijnlijke plekken zijn, want die kunnen op een infectie duiden.

Seks en anticonceptie

Je zult waarschijnlijk te horen krijgen dat het prima is om weer seks te hebben, hoewel veel nieuwe moeders niet merken dat hun libido een paar weken of zelfs maanden in opstand komt. Of je nu wel of geen zin hebt in seks, je doet er verstandig aan om het over postpartum anticonceptie te hebben, omdat je opnieuw zwanger kunt worden. Zelfs voordat je je menstruatie hebt gehad en zelfs als je borstvoeding geeft.

Emotionele gezondheid

Je arts bekommert zich ook over je emotionele gezondheid. Maar liefst 4 van de 5 nieuwe moeders worden licht depressief, ook wel babyblues genoemd. Als deze neerslachtigheid echter langer dan twee weken aanhoudt, heb je mogelijk een postpartum depressie, een ernstiger aandoening. Je arts of verloskundige kan interventies aanbevelen die echt helpen, zoals een bezoek aan een therapeut die met veel moeders zoals jij werkt. Of je aanbevelen om een antidepressivum te gebruiken dat ook veilig is als je borstvoeding geeft.

Meer informatie over: Werken met de arts van je kind

De meeste kinderartsen en huisartsen zien pasgeborenen graag één of twee keer in de eerste tien dagen van hun leven voor de babycontroles en vervolgens bij 1 maand, 2 maanden, 4 maanden, 6 maanden, 9 maanden en 12 maanden. Als je baby medische problemen heeft of problemen met zijn gewicht, kan het zo zijn dat je baby vaker op controle moet komen. Noteer vóór de controles en doktersbezoeken alle vragen die je hebt. Houd je agenda of notitieboekje bij de hand om informatie op te schrijven, zoals het gewicht, de lengte en de vaccinaties van je baby, evenals eventuele adviezen of instructies van de arts.

Als je tijdens de afspraak iets vergeet te vragen, kun je de arts altijd bellen en je vraag telefonisch stellen. Onthoud dat domme vragen niet bestaan als het om de gezondheid van je baby gaat. Jij bent de expert van je baby en de dokter is de expert op het gebied van babyverzorging en zijn gezondheid, dus een goede communicatie is de sleutel tot succes. Als je het niet eens bent met de arts of je je niet gehoord voelt, zeg dat dan. Het kan zijn dat jullie elkaar verkeerd hebben begrepen. De meeste artsen waarderen je eerlijkheid en willen dat hun interactie met jou en je baby zinvol en informatief is. Zijn er ernstige meningsverschillen? Misschien moet je dan op zoek gaan naar een andere arts bij wie jij je prettiger voelt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in