Samen Zwanger_4 maanden oud_week 3

Hoewel huilen nog steeds de sterkste vorm van communicatie van je baby is, begint hij ook een gevoel voor humor te krijgen. Hij kan beginnen te lachen om aangename verrassingen, zoals je gezicht dat verschijnt onder een deken of een stuk speelgoed dat uit een doos springt, op voorwaarde dat het niet te luid of verrassend is.

Moedig je baby aan, lach, giechel en trek grappige gezichten. Baby’s vinden het leuk om verschillende geluiden te horen en je hebt geen speciaal speelgoed of speciale instrumenten nodig om deze te creëren. Klik gewoon met je tong, fluit of boots geluiden van dieren na. Je baby zal er dol op zijn!

Borstvoeding geven

Veel werkende moeders vinden dat ze door kunnen gaan met het geven van borstvoeding door de melk af te kolven terwijl ze aan het werk zijn. Hierdoor wordt je melkvoorraad behouden. Maar het kan moeilijk zijn om dat onder de knie te krijgen, vooral in het begin. Enkele tips om het kolven op het werk gemakkelijker te maken:

  • Oefen thuis. Wen aan je borstkolf en kolf voordat je weer aan het werk gaat. Veel werkende moeders kiezen voor een elektrische dubbele borstkolf, hiermee kun je beide borsten efficiënt in één keer legen. Denk er ook over na hoe je je afgekolfde melk koel houdt terwijl je aan het werk bent. Als je werkplek geen koelkast heeft die je kunt gebruiken, heb je een diepvrieszak en coldpacks nodig;
  • Het juiste kolfapparaat kiezen en op de juiste manier gebruiken, is de sleutel tot het behouden van je melkvoorraad;
  • Informeer je leidinggevende. Veel werkplekken plaatsen een privéplaats voor pompen. Als je werkgever dat niet doet, en je hebt geen kantoor met een deur, wil je waarschijnlijk een speciale kolfplaats regelen;
  • Plan om elke dag op hetzelfde tijdstip te kolven en de melk op het werk te bewaren. Probeer indien mogelijk om de drie uur je melkvoorraad op peil te houden. Vergeet niet om tussen de sessies goed gehydrateerd te blijven.

Meer informatie over: Respiratoir syncytieel virus (RSV)

RSV is geen gevaarlijk virus op zich, maar het kan leiden tot oorontstekingen, bronchiolitis (infectie van de kleine luchtwegen, bronchiolen genaamd), longontsteking of een latere ontwikkeling van astma of andere ademhalingsproblemen. RSV kan vooral gevaarlijk zijn voor baby’s jonger dan 6 maanden, baby’s met medische problemen en vroeg geboren baby’s, van wie het immuunsysteem zwakker is.

Als je baby RSV heeft, lijkt hij misschien een milde verkoudheid te hebben, maar een paar dagen later wordt zijn hoest erger en zijn ademhaling zwaarder. Dit komt doordat het virus de bronchioli (de buisjes in de longen/kleine luchtpijpvertakking) heeft geïnfecteerd, waardoor ze zwellen en meer slijm produceren dat de luchtwegen van je baby kan verstoppen en het hem moeilijker maken om te ademen. Dit zijn de symptomen van RSV:

  • Versnelde ademhaling (meer dan 60 per minuut);
  • Langdurige hoestbuien;
  • Kortademigheid;
  • Sterke verwijding van de neusgaten bij het inademen;
  • Zware of piepende ademhaling.

Arts bellen

Bel je arts als je baby een paar seconden stopt met ademen, suf is, niet eet of drinkt of bleke/blauwige nageltjes en lippen heeft. Hij wil misschien dat je je baby naar de praktijk brengt om zijn ademhaling en zuurstof te (laten) controleren. Je arts kan een ademhalingsbehandeling aanbevelen, waardoor sommige baby’s gemakkelijker kunnen ademen. Omdat RSV een virus is, hebben antibiotica geen zin, maar kun je de symptomen vanuit huis helpen verlichten.

Symptomen verlichten

Houd je baby goed gehydrateerd en uit de buurt van rook en dampen, die een moeizame ademhaling nog moeilijker kunnen maken. Sommige baby’s geven de voorkeur aan kleinere, frequentere voedingen, omdat het voor hen moeilijk kan zijn om tegelijkertijd te ademen en te zuigen. Probeer het moeizame ademhalen te verzachten met een zoutoplossing, neusdruppels, een bolspuit (om slijm in de neus los te maken en te verwijderen) of je kunt het hoofdje van je baby een beetje opheffen wanneer hij slaapt (Let op: Plaats GEEN kussen onder zijn hoofdje i.v.m. verstikkingsgevaar). Ook kun je jouw baby paracetamol geven als hij koorts heeft, maar gebruik geen andere medicijnen zonder het advies van je arts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in