Samen Zwanger - 6 maanden oud_week 2

Je baby kan een voorkeur hebben om voornamelijk één van zijn handen te gebruiken en dan opeens overschakelen naar de andere hand. Maar je kunt niet echt zeggen of hij links- of rechtshandig is tot hij ongeveer 2 of 3 jaar oud is. Probeer niet de handvoorkeur van je baby te beïnvloeden, want dit wordt al voor de geboorte bepaald. Het dwingen van een kind om zijn ene hand te gebruiken terwijl hij iets met zijn andere hand wil doen, kan hem verwarren en kan leiden tot problemen met zijn hand-oogcoördinatie, behendigheid en handschrift.

Je baby vergelijken met andere baby’s

Als je hoort dat een andere baby op een bepaald gebied een voorsprong lijkt te hebben, kun je je zorgen maken of afvragen of het wel goed gaat met je baby. Elke baby groeit en ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Vooral rond de 6 maanden kunnen fysieke en spraak gerelateerde mijlpalen van kind tot kind aanzienlijk verschillen. Als je je zorgen maakt, is het een beter idee om je baby te vergelijken met een gemiddelde tijdlijn voor zijn ontwikkeling dan een andere baby met hem te vergelijken. Zelfs in dit geval zijn deze mijlpalen slechts een algemene leidraad.

Je baby kan afwijken van de tijdlijn omdat hij zich tijdelijk op de ene vaardigheid richt in plaats van op de andere of omdat hij gewoon wat extra tijd nodig heeft. Wees gerust in de wetenschap dat als je baby op een bepaald punt achterblijft, de kansen op een ontwikkelingsachterstand niet erg groot zijn. Maar vertrouw ook op je instincten – als je je nog steeds zorgen maakt, bel dan je arts.

Meer informatie over: Vitaminen en supplementen

Vitamine D

Vitamine D wordt vanaf de eerste dag aanbevolen voor baby’s die borstvoeding krijgen en baby’s die minder dan circa 950 ml per dag drinken. Moedermelk bevat namelijk kleine hoeveelheden vitamine D, terwijl flesvoeding verrijkt is met vitamine D. Hoewel het waar is dat ons lichaam vitamine D produceert nadat de huid is blootgesteld aan zonlicht, is het beter om de blootstelling aan zonlicht bij je baby te minimaliseren. Het huidje van je baby is erg dun en kwetsbaar, en elke minuut in de zon draagt ​​bij aan het risico op huidkanker en rimpels in de toekomst – zelfs als de huid niet verbrand is. Zonnebrandcrème helpt baby’s veilig in de zon te houden, maar blokkeert ook de stralen die het lichaam in staat stellen om vitamine D te produceren.

Andere vitamines

Wat betreft andere vitamines, kan je arts al dan niet aanvullende supplementen aanbevelen, omdat het dieet van je baby geleidelijk meer uit vaste babyvoeding bestaat. Baby’s die in de loop van de tijd verschillende soorten voedsel eten, hebben geen andere vitamines nodig, maar er zijn uitzonderingen. Vitaminesupplementen kunnen bijvoorbeeld noodzakelijk zijn als je baby te vroeg werd geboren, met een laag geboortegewicht werd geboren, te klein is voor zijn zwangerschapsduur, consequent minder moedermelk of flesvoeding drinkt dan andere baby’s van zijn leeftijd of als er chronische gezondheidsproblemen zijn die zijn vermogen om te eten beïnvloeden.

Raadpleeg je arts

Raadpleeg de je arts als je je zorgen maakt over de vitaminen- en mineraleninname van je baby. Geef je baby geen vitamines of supplementen die voor volwassenen bestemd zijn, zelfs niet in kleinere doseringen. Vitaminen moeten alleen worden gegeven volgens hun doseringsinstructies, net als bij alle andere medicijnen. Als je jouw baby een overdosis van een bepaalde vitamine geeft, kan dit de opname van andere voedingsstoffen belemmeren of zelfs gevaarlijk zijn, maar dit is afhankelijk van de soort vitamine.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in