Samen Zwanger - Pijnbestrijding Tips voor de bevalling

Zeker als je voor het eerst zwanger bent zullen je gedachten regelmatig afdwalen naar hoe het zal gaan bij de bevalling. Zusjes en vriendinnen die al kinderen hebben dienen als vraagbaak, je surft je suf op het internet, maar het blijft allemaal nieuw en spannend. Dat spannende kan gemakkelijk omslaan in angst voor het onbekende. Wat ertoe kan leiden dat de bevalling langer duurt dan nodig. Ontspanning is dus het toverwoord, maar hoe dan?

De eerste goede raad is om te stoppen met tobben en met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog je zorgen te delen. Hun professionele kennis van zaken en adviezen geven je inzicht in wat je kunt verwachten als je gaat bevallen en hoe je je daar het beste op kunt voorbereiden. Ook kun je op de website van de KNOV (Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskun­digen) allerlei informatie lezen en het filmpje ‘Jouw bevalling: hoe ga je om met pijn?‘ bekijken.

Ontspannen

Het klinkt misschien vreemd, maar ontspannen kun je leren. Elders op deze website vind je een artikel over zwangerschapsyo­ga om je ontspannen te voelen tijdens je zwangerschap en je voor te bereiden op de bevalling. Er zijn meer methoden: voldoende rust nemen, wandelingen maken, zwemmen of een heerlijke massage van je partner. Ook is het gevoel dat alles in huis klaar is voor de baby erg rustgevend. Wat verder helpt is werken aan je ademhaling. Tijdens de zwangerschap om je beter te ontspannen. En als voorbereiding op de eerste en scherpere weeën (‘puffen’) en bij het persen. Dat leer je op de zwangerschapscursus.

Geboorteplan

Als je het gevoel hebt dat vooral de angst voor het onbekende je parten speelt en je meer ‘in control’ wilt zijn, dan is het opstellen en schrijven van een geboorteplan een goede remedie. Kort gezegd schrijven jullie samen op wat je wensen voor de bevalling zijn. Op de website van de KNOV vind je nadere informatie en aanwijzingen voor het schrijven van jullie geboorteplan.

Doula

Heb je naast je verloskundige of gynaecoloog behoefte aan een vertrouwenspersoon die je op een niet-medische manier onder­steunt, denk dan eens aan een doula (Grieks voor ‘zorgen voor’). Deze zwangerschaps- en bevallingscoach ondersteunt je tijdens de zwangerschap, bij de bevalling en daarna. Op doula.nl vind je meer uitleg en adressen van doula’s bij jou in de buurt.

Pijnverlichting

Er zijn verschillende vormen van pijnbestrijding met behulp van medi­cijnen, waarvan de ruggenprik wel de bekendste is. De keuze voor het gebruik ervan is aan jou. Voorwaarde is wel dat je in het ziekenhuis bevalt omdat je hartslag, bloeddruk, etc. nu eenmaal bewaakt moe­ten worden. Je ziet dat er voldoende mogelijkheden zijn om je op een meer ontspannen manier voor te bereiden op je bevalling. Op de web­sites in dit artikel vind je allerlei nuttige informatie. En helpt dat niet vraag dan je verloskundige of gynaecoloog om raad. Zij zijn er voor je!

Naast medicijnen voor pijnverlichting bestaat er ook de TENS. Met de TENS kun je op een veilige en gemakkelijke manier de pijn verlichten zonder medicatie en zonder risico’s voor moeder en kind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in