Samen Zwanger - Taboe tijdens de zwangerschap

Als je zwanger bent, heb je niet alleen de verantwoording over je eigen gezondheid, maar ook die van je baby. Probeer het onderstaande echt te vermijden.

Roken

Als je zelf schadelijke stoffen binnenkrijgt, krijgt je baby deze ook binnen. Bij je baby blijven ze langer in het bloed zitten en is de schade groter, omdat de organen nog niet volgroeid zijn. Met andere woorden: een baby is kwetsbaar. Door de nicotine en koolmonoxide krijgt de baby minder zuurstof en minder voedingstoffen binnen. Roken verhoogt de kans op een miskraam, een vroeggeboorte of wiegendood.

Alcohol

Bij het consumeren van alcohol, wordt de alcohol direct via het bloed opgenomen en pas in de lever afgebroken. Bij een zwangere vrouw circuleert de alcohol ook door het bloed in de placenta en komt het in aanraking met de baby. Bovendien heeft het kindje na het drinken van alcohol hetzelfde promillage als de moeder, oftewel alcohol drinken en zwangerschap gaan niet samen. Ook wanneer je tijdens de zwangerschap alcohol nuttigt, kan het leiden tot een miskraam, vroeggeboorte, aangeboren afwijkingen, het Foetal Alcohol Syndroom, gedragsstoornissen, een te laag geboortegewicht (groeiachterstand van de foetus), beschadiging van het centrale zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg), beschadiging van het hart en de ogen en een vertraagde geestelijke ontwikkeling.

Genoeg redenen om geen druppel alcohol te drinken tijdens de zwangerschap.

Drugs

Het is moeilijk om de precieze effecten van drugs op de zwangerschap te bepalen, omdat meer dan alleen het gebruik van drugs een slechte invloed op het kind heeft. Verslaafden krijgen last van infecties, zoals HIV en hepatitis B en C. Ook krijgen zij meestal niet genoeg voedingsstoffen binnen en is hun hygiëne vaak niet al te best. Het gaat dus niet alleen om de drugs, maar ook om de leefomstandigheden.

Verdovende middelen, zoals heroïne, zorgen voor grotere kans op een miskraam of vroeggeboorte. Ook kan het geboortegewicht van je kindje te laag zijn. Opwekkende middelen, zoals ecstasy, zorgen voor een verhoogde kans op een miskraam of vroeggeboorte. Door cocaïne heb je een grotere kan op afwijkingen aan de placenta.

Niet alleen het kindje, maar ook de moeder heeft bij drugsgebruik tijdens de zwangerschap een verhoogde kans op complicaties. Hersenbloedingen, zwangerschapsvergiftigingen, longoedeem en een hoge bloeddruk. Bovendien heb je bij drugsgebruik meer kans op het krijgen van een kindje met aangeboren afwijkingen.

Vergeet niet dat je kindje onthoudingsverschijnselen kan krijgen door jouw drugsgebruik. Hierdoor slaapt hij slecht, huilt hij veel en heeft hij last van stijfheid. En dit is maar een klein aantal van de onthoudingsverschijnselen.

Medicijnen

Het is van groot belang dat je informatie over je medicijnen aanvraagt bij je huisarts of navraag doet bij de gynaecoloog. Bepaalde soorten medicijnen kunnen schadelijke gevolgen voor je kindje hebben. Aan veel medicijnen zijn risico’s verbonden. Het is verstandig om de inname te verminderen of te stoppen met de medicijnen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in