Samen Zwanger - Vader Wél of niet aanwezig bij bevalling

Tegenwoordig is het ongebruikelijk als een vader niet aanwezig is bij de geboorte van zijn kind. De meeste stellen hebben elkaar juist nodig tijdens de bevalling. Ook kunnen de meeste vaders zich niet voorstellen om zoiets te missen. Maar niet iedereen voelt hetzelfde. Sommige partners zijn niet erg enthousiast is over het bijwonen van een bevalling.

Communiceer

Het is belangrijk om als koppel te praten over jullie verwachtingen van de geboorte en wat er van de aanstaande vader wordt verwacht. Als je bang bent dat er te veel van je wordt verwacht, stel dan voor om een andere dierbare persoon erbij te halen. Dat kan een vriend, familielid of een betaalde doula zijn.

Moeilijkheden tijdens de bevalling

De moeilijkste uitdaging is om je partner pijn te zien lijden en er niets aan te kunnen doen. Veel vaders zeggen dat ze de beginfase moeilijk vinden, omdat ze niet precies weten hoe ze kunnen helpen. Daardoor voelen ze zich uiteindelijk behoorlijk nutteloos. Een van de moeilijkste dingen waarmee vaders te maken kunnen hebben, is als de gebeurtenissen een onverwachte wending nemen en alles snel lijkt te veranderen. Zo kan een thuisbevalling opeens of met spoed een ziekenhuisbevalling worden. Ook kan er in het ziekenhuis plotseling iets gebeuren. Artsen kunnen de kamer binnenstormen en angstaanjagende dingen met elkaar bespreken.

Voorbereiding

Een goede voorbereiding is cruciaal. Je kunt je niet op alles of het onverwachte voorbereiden, maar het zorgt er vooral voor dat jij je meer bewust bent van je mogelijkheden tijdens de bevalling. Ook kan het je extra zelfvertrouwen geven als je weet hoe jij je partner kunt helpen om met de weeën om te gaan. Belangrijk is ook dat je zoveel mogelijk leest over de bevalling. Wacht er niet te lang mee, want het maakt echt een verschil als jij begrijpt wat er gebeurt tijdens elke fase van de bevalling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in