Samen Zwanger - Zwangerschapsdementie

Het dragen van een kind en omarmen van het moederschap is een van de mooiste gevoelens die een vrouw kan ervaren. Hoewel de zwangerschap op zichzelf overweldigend kan zijn, is er een aantal aspecten tijdens deze 9 maanden die alle zwangere vrouwen moeten weten en zich bewust van moeten zijn. Een daarvan is zwangerschapsdementie.

Elke vrouw die op het punt staat te bevallen wordt beïnvloed door zwangerschapsdementie.  Deze term wordt gebruikt om het tijdelijke geheugenverlies, dat te wijten is aan de hormonale en chemische onevenwichtigheden van de zwangere vrouw, mee aan te duiden. Dit moet je weten over zwangerschapsdementie:

Je hersenen veranderen door de zwangerschap

De meeste vrouwen zijn zich er goed van bewust dat een zwangerschap nogal een levensveranderende gebeurtenis is die leidt tot een aantal fysieke, mentale en emotionele veranderingen. En dat die  zowel de geest als het lichaam beïnvloeden. Deze veranderingen zijn erg duidelijk en merkbaar, omdat een vrouwenlichaam belangrijke hormonale veranderingen meemaakt die elk orgaan in het lichaam beïnvloeden.

Een van deze organen, die aanzienlijk door de zwangerschap getroffen worden, zijn de hersenen. De hersenstructuur ondergaat namelijk langdurige veranderingen. De grijze massa vermindert tijdens de zwangerschap. Uit onderzoek is gebleken dat deze reductie alleen voorkomt bij vrouwen die in verwachting zijn. Deze grijze massa is verantwoordelijk voor het geheugen, het vermogen tot kennisverwerving door waarneming en het verwerken van de informatie door het denken, emotie, spraak en het maken van keuzes.

Wat is zwangerschapsdementie?

Ben je erg vergeetachtig en komt geheugenverlies vaak voor, dan heb je waarschijnlijk last van zwangerschapsdementie. Bij echte dementie is er sprake van blijvende beschadigingen in de hersenen, dit is absoluut niet het geval bij zwangerschapsdementie. Het is een tijdelijke dementie, waarbij je reactievermogen en werkgeheugen minder optimaal werken. Zwangerschapsdementie is dan ook ongevaarlijk.

Oorzaken

Zwangerschapsdementie kan door structurele veranderingen in de hersenen worden veroorzaakt. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenen samentrekken en uiteindelijk achteruit gaan, wat  ook structurele veranderingen kan veroorzaken. Bovendien neemt het volume van de hersencellen tijdens het derde trimester af. Dit verklaart vaak het vergeten van dingen die je bijvoorbeeld één uur geleden hebt gelezen.

Ook de toename van zwangerschapshormonen en hormonale veranderingen die zich tijdens de zwangerschap voordoen, kunnen leiden tot geheugenverlies en vergeetachtigheid. Voorbeelden van deze hormonen zijn: oestrogeen, progesteron, FSH en LH. Elk hormoon leidt weer tot sommie veranderingen. Tijdens de zwangerschap heeft het hormoon oestrogeen invloed op de neuroplasticiteit van de hersenen, wat dan weer te maken heeft met je geheugen en ruimtelijk bewustzijn.

Een ander veel voorkomend gevolg van zwangerschapsdemente is slaapgebrek, waardoor sommige vrouwen last kunnen hebben van slapeloosheid en beenkrampen. Wat dan weer kan leiden tot problemen met het geheugen en de focus.

Wat je eraan kunt doen

Ook al heb je last van geheugenverlies en vergeetachtigheid, blijf je ervan bewust dat dit tijdelijk is. Bovendien is het erg normaal en gebeurt het vaak. Echte genezing bestaat niet, maar er zijn een paar eenvoudige manieren om het proces gemakkelijker en draaglijker te maken:

  • Ontspan je en stop met malen. Haal diep adem en wees niet te streng voor jezelf als je dingen vergeet. Stress verergert deze situatie;
  • Maak gebruik van dagelijkse herinneringen. Hierbij kun je gebruik maken van notitieblaadjes die in huis liggen. Schrijf  de dingen op die je waarschijnlijk gaat vergeten, zoals data, namen, woorden, cijfers et cetera. Ook kun je door middel van je telefoon belangrijke herinneringen en activiteiten instellen;
  • Eet choline-rijk voedsel. Uit onderzoek is gebleken dat dit voedsel de hersenfunctie van zowel de moeder als de baby aanzienlijk kan verbeteren;
  • Zorg ervoor dat je voldoende slaapt om je frisser en actiever te voelen. Dit is waarschijnlijk moeilijk met een groeiende buik, maar het is erg belangrijk dat je elke dag 7 tot 9 uur slaapt.

Hoewel het allemaal tijdelijk is, moet je zowel tijdens als na de zwangerschap voorzichtig zijn. Je kunt altijd een hersentest laten doen als je het gevoel hebt dat steeds meer herinneringen wegvallen. Ongeacht alle ongemakken, heb vertrouwen in je kunnen en stress niet te veel!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in