Samen Zwanger - Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap moet je natuurlijk gezond en gevarieerd eten. ‘Maar ik moet wel voor 2 eten toch?’, daarmee sla je de plank nou net mis. Het gaat erom dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en niet extra veel gaat eten.

Gezond en gevarieerd eten. Wat houdt dat precies in? En waar moet je op letten? Als je de richtlijnen van de Schijf van Vijf aanhoudt, krijg je in ieder geval genoeg voedingsstoffen binnen. Je baby haalt deze immers uit je voeding. Een volgroeide vrouw heeft op één dag 2000 calorieën nodig. In de laatste paar maanden wordt dit 2300 à 2400. Eten voor 2 is dus klinkklare onzin.

Gezond en gevarieerd eten

Als je gezond en gevarieerd eet, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen. Maar wat is eigenlijk gezond?

Dit zijn voorbeelden van gezonde voeding en punten waaraan je extra aandacht moet besteden:

  • Veel volkorenproducten en weinig witmeelproducten. Geef de voorkeur aan volkorenbrood en -pasta in plaats van witbrood en pasta;
  • Eet genoeg groente en fruit. Op voorwaarde dat je het extra goed wast. Groenten en fruit kunnen met bacteriën besmet raken;
  • Handvol ongezouten noten;
  • Twee keer per week vis. Lust je geen vis? Tegenwoordig worden visolie capsules verkocht;
  • Vermijd dranken waarin veel te veel suiker zit, zoals frisdrank en chocomel;
  • Minimaal 1,5 liter vocht per dag. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je 1,5 liter cola gaat drinken. Met vocht wordt het volgende bedoeld: water, koffie, thee en eventueel een glas melk;
  • Gebruik liever geen alcohol. Een kleine hoeveelheid kan al een schadelijk effect hebben op je kindje.

Voor meer informatie kun je kijken op de website van het Voedingscentrum.

Kans op schadelijke infecties

Het eten van rauw vlees is taboe tijdens je zwangerschap. Je kunt namelijk besmet raken met toxoplasmose. Ook listeroise is een infectie die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. Listereria bacteriën ontstaan vaak in producten die erg lang gekoeld zijn bewaard (bijvoorbeeld in een koelkast) en die zonder verhitting worden gegeten.

  • Kijk uit voor bepaalde kazen en melken. Alle melken en kazen in de Nederlandse supermarkt kun je gewoon eten, omdat deze gepasteuriseerd en gesteriliseerd zijn. De Nederlandse supermarkten verkopen ook ‘au lait cru’ of ‘bevat ongepasteuriseerde melk’. Harde kazen zijn absoluut geen probleem, omdat de listeria bacterie hierop niet overleven kan. Pas ook op met verse melk van de boer. Ook softijs kan erg schadelijk zijn voor je kindje;
  • Was je groenten extra goed, laat ze niet te lang buiten de koelkast staan en eet voorverpakte groenten en salades absoluut niet na de uiterste houdbaarheidsdatum;
  • Eet liever ook geen voorverpakte vis. Als je dit echt wilt eten, moet de vis tot minstens 75-85 graden verhit worden.

Foliumzuur en vitamine D

Tijdens de zwangerschap heb je meer van de voedingstoffen foliumzuur en vitamine D nodig. Foliumzuur heeft een aandeel in het voorkomen van een open ruggetje bij je kindje en vitamine D zorgt ervoor dat de botten en tanden van je kindje sterker worden.

Vitamine A

Vitamine A (retinol) beschermt tegen ziektes en stimuleert een goede groei en de gezondheid van huid en tandvlees, maar kan schadelijk voor je baby zijn (aangeboren afwijkingen) als je het te veel binnenkrijgt. Zuivel, boter, eieren, gerookte paling, wortelen en leverworst bevatten veel vitamine A. Vooral leverworst bevat een hoge hoeveelheid vitamine A. Een portie (op je boterham) voldoet al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dagelijks mag je maximaal 3000 mcg (microgram) binnenkrijgen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in