Samen Zwanger - Wat je niet mag eten tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap hoef je echt geen streng dieet te volgen. Toch moet je op een paar dingen letten om schadelijke en gevaarlijke complicaties bij jou en je baby te voorkomen.

Gedurende de zwangerschap mag je bepaalde dingen niet eten en moet je alert zijn, omdat de voeding bijvoorbeeld schadelijke infectieziektes (toxoplasmose en listeroise), aangeboren afwijkingen, miskramen en vroeggeboortes kan veroorzaken.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte dat wordt veroorzaakt door een parasiet en kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of doodgeboorte veroorzaken. Deze schadelijke infectie wordt meestal van dieren op mensen overgebracht. De parasieten bevinden zich namelijk in het vlees. Als je rauw vlees van besmette dieren eet, kun je door de parasiet worden besmet. Niet alleen rauw vlees, maar ook kattenpoep, aarde en ongewassen groenten kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten.

Als je zwanger bent, is het belangrijk om een besmetting met deze parasiet te voorkomen:

  • Eet geen rood vlees, rosbief, filet americain, carpaccio en tartaar;
  • Laat een ander, bijvoorbeeld je partner of een familielid, de kattenbak verschonen. Draag handschoenen als je het toch zelf moet doen;
  • Gebruik handschoenen als je bezig bent in de tuin. Ook in de tuin kan kattenpoep liggen;
  • Was alle groenten extra goed voordat je ze opeet.

Listeroise

Ook listeroise is een infectie die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. Een besmetting met de listeriabacterie veroorzaakt deze nare infectie en kan grote gevolgen hebben voor je baby. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listereriabacteriën ontstaan vaak in producten die erg lang gekoeld zijn bewaard, bijvoorbeeld in een koelkast, en die zonder verhitting worden gegeten.

Ook bij deze bacterie is het belangrijk om een besmetting te voorkomen. Als je onderstaande adviezen opvolgt, is de kans dat je toxoplasmose krijgt minimaal:

  • Kijk uit voor bepaalde kazen en melksoorten. Alle melk- en kaassoorten in de Nederlandse supermarkt kun je gewoon eten, omdat deze gepasteuriseerd en gesteriliseerd zijn. De Nederlandse supermarkten verkopen ook ‘au lait cru’ of ‘bevat ongepasteuriseerde melk’. Harde kazen zijn absoluut geen probleem, omdat de listeriabacterie hier niet op kan overleven. Pas ook op met verse melk van de boer;
  • Was je groenten extra goed, laat ze niet te lang buiten de koelkast staan en eet voorverpakte groenten en salades absoluut niet na de uiterste houdbaarheidsdatum;
  • Je kunt ook beter geen voorverpakte vis eten. Als je dit echt wilt eten, moet de vis tot minstens 75-85 graden verhit worden.

Vitamine A

Vitamine A (retinol) beschermt tegen ziektes en stimuleert een goede groei en de gezondheid van huid en tandvlees, maar kan schadelijk voor je baby (aangeboren afwijkingen) zijn als je er teveel binnen krijgt. Zuivel, boter, eieren, gerookte paling, wortelen en leverworst bevatten veel vitamine A. Vooral leverworst bevat een grote hoeveelheid vitamine A. Een portie (op je boterham) voldoet al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dagelijks mag je maximaal 3000 mcg binnenkrijgen.

Alcohol

Het consumeren van alcohol heeft een negatief effect op de zwangerschap. Niet alleen tijdens, maar ook vóór en na de zwangerschap is het drinken van alcohol af te raden, omdat het veel risico’s met zich meebrengt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in