Week 29

0
635

[metaslider id=2000]

Hoe je baby groeit

Je baby weegt in week 29 ongeveer 1100 gram en is ruim 36,5 centimeter lang. Zijn spieren en longen blijven zich ontwikkelen en zijn hoofd wordt groter om plaats te maken voor zijn brein in ontwikkeling. Om aan zijn toenemende voedingsbehoeften te voldoen, heb je veel eiwitten, vitamine C, foliumzuur en ijzer nodig. En omdat zijn botten veel calcium opnemen, moet je voedingsmiddelen, zoals melk, kaas en yoghurt binnen krijgen.

Hoe je leven verandert

Je baby is nu erg actief. Je verloskundige kan je vragen om de trappen van je baby te tellen en je vertellen hoe je dit dan moet doen. Als je baby minder actief is, moet je dit aan je verloskundige laten weten. Mogelijk heb je een non-stress test (NST) of biofysisch profiel nodig om je baby te controleren.

Verstopping en maagzuur

Je kunt ook (weer) last krijgen van verstopping en maagzuur. Het zwangerschapshormoon ontspant namelijk spierweefsel door je hele maag, inclusief je maag-darmkanaal. Deze ontspanning, in combinatie met de druk in je buik, vertraagt de spijsvertering. Trage spijsvertering kan gas en maagzuur veroorzaken (vooral na een grote maaltijd) en die dragen bij aan de verstopping.

Aambeien

Je groeiende baarmoeder kan ook aambeien veroorzaken. Deze gezwollen bloedvaten in je rectumgebied  komen vaak voor tijdens de zwangerschap. Gelukkig verdwijnen ze meestal in de eerste paar weken na de bevalling. Als de aambeien jeuken of pijnlijk zijn, probeer dan in warm water te zitten of breng een koud kompres met medicinale toverhazelaar op het betreffende gebied aan. Vermijd langdurig zitten en staan, praat met je verloskundige voordat je verkrijgbare middeltjes gebruikt tijdens de zwangerschap en laat haar weten of je rectaal bloedt. Om verstopping te voorkomen moet je een vezelrijk dieet aanhouden, veel water drinken en regelmatig bewegen.

Supine hypotensive syndrome

Sommige vrouwen kunnen tijdens de zwangerschap het ‘supine hypotensive syndrome’ krijgen. Dit gebeurt wanneer je op je rug ligt, omdat dit zorgt voor een verandering in je hartslag en bloeddruk waardoor je je duizelig voelt totdat je van houding verandert. Je merkt misschien dat je je licht in je hoofd voelt als je snel opstaat. Je kunt dit soort dingen vermijden als je op je zij gaat liggen en je langzaam beweegt. Als je vanuit een liggende positie wilt gaan staan, zorg dan dat je eerst gaat zitten.

Meer informatie over: Zwangerschapsverlof

In Nederland heb je recht op 6 weken zwangerschapsverlof en minstens 10 weken bevallingsverlof. In totaal heb je dus minstens 16 weken verlof. Enkele  voorbeelden:

  1. Je stopt 6 weken vóór de uitgerekende bevallingsdatum met werken. De baby wordt één week eerder geboren. Je krijgt dan 5 weken zwangerschapsverlof en 11 weken bevallingsverlof, in totaal 16 weken verlof;
  2. Je stopt 6 weken vóór de uitgerekende bevallingsdatum met werken. De baby wordt 2 weken later geboren. Je hebt dan recht op 8 weken zwangerschapsverlof en 10 weken bevallingsverlof, in totaal 18 weken verlof

Ben je in verwachting van een twee- of meerling, dan krijg je 2 tot 4 weken langer zwangerschapsverlof.

Zorg voor een voorraad

Dit zijn enkele dingen die je in de eerste paar weken na de geboorte nodig hebt, wanneer het bijna onmogelijk is om even de winkel in te duiken:

  • Luiers, billendoekjes en crème voor de luieruitslag;
  • Babyverzorgingsartikelen, zoals nagelknippers, een thermometer en een fopspeen;
  • Babyvriendelijk wasmiddel;
  • Maandverband (je bloedt na je bevalling nog een paar weken);
  • Gezonde snacks voor jou;
  • Wegwerpservies, zodat je na de maaltijd snel en eenvoudig kunt opruimen;
  • Veel comfortabele kleding voor jou en je baby.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in