[metaslider id=2041]
Hoe je baby groeit
Je baby is in week 34 rond de 42,5 centimeter lang en weegt 2200 gram. Zijn vetlagen – die helpen zijn lichaamstemperatuur te reguleren zodra hij is geboren – vullen hem aan en maken hem ronder. Je baby’s huid is dan ook gladder dan ooit. Zijn centrale zenuwstelsel rijpt en zijn longen blijven zich ook ontwikkelen. Als je nerveus bent geweest over vroegtijdige bevalling, zul je blij zijn om te weten dat baby’s die tussen de 34e en 37e week van de zwangerschap worden geboren en geen andere gezondheidsproblemen hebben, het in het algemeen goed doen.
Hoe je leven verandert
De vermoeidheid is waarschijnlijk weer begonnen, maar misschien niet met dezelfde coma-achtige intensiteit van je eerste trimester. Je vermoeidheid is volkomen begrijpelijk, gezien de fysieke belasting en de rusteloze nachten.
Dit is het moment om een stapje terug te doen en je energie te sparen voor de bevalling (en daarna). Als je lang hebt gezeten of gelegen, spring dan niet te snel op. Het bloed kan zich in je voeten en benen verzamelen, waardoor je bloeddruk tijdelijk daalt wanneer je opstaat en je je duizelig kunt voelen.
Als je jeukende rode bulten of striemen op je buik, dijen en billen hebt, kun je een aandoening hebben die Pruritic Urticarial Papules and Plaques of Pregnancy (kortweg PUPPP) wordt genoemd. PUPPP is onschadelijk, maar kan erg ongemakkelijk zijn. Neem contact op met je huisarts of verloskundige en raadpleeg indien nodig een dermatoloog. Zorg er ook voor dat je haar belt als je intense jeuk over je hele lichaam hebt. En zelfs als je geen uitslag hebt, want dit kan op een leverprobleem wijzen.
Meer informatie over: De keizersnede
Bij een keizersnede wordt je kindje operatief via de buikwand van je verlost. Er wordt vaak voor deze ingreep gekozen als er een kans is dat de moeder of het kindje in gevaar kan komen. Ook als er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan, kan voor een keizersnede worden gekozen. Die moet dan wel rond de 38e of 39e week van de zwangerschap plaatsvinden om een natuurlijke bevalling voor te zijn. Wanneer dit het geval is, krijg je een weeënremmer toegediend en moet de keizersnede meteen uitgevoerd worden. Ook kan het zo zijn dat tijdens de bevalling een spoedkeizersnede wordt verricht, omdat er bijvoorbeeld een risico ontstaat dat je kindje zuurstof tekort komt.
Het is niet altijd mogelijk om een bevalling op een natuurlijke manier te laten verlopen. Soms kan dit niet of is het niet mogelijk. Dit zijn een paar voorbeelden waarbij een keizersnede verricht kan/moet worden:
- Je kindje ligt in een stuitligging. Hierbij is het nog wèl mogelijk om een bevalling via de natuurlijke weg te laten verlopen. Bespreek met je gynaecoloog wat de voor- en nadelen zijn en denk goed na over de keuze;
- Je kindje ligt in een dwarsligging. Bij een dwarsligging is het wèl noodzakelijk dat een keizersnede wordt verricht. Dit betekent dat je kindje via een keizersnede ter wereld moet komen;
- Je kindje heeft een zuurstoftekort. Als je op dit moment geen volledige ontsluiting hebt, is ook hier een keizersnede noodzakelijk;
- Je gaat bevallen van een meerling, die op een ongunstige manier in de baarmoeder ligt;
Volg een hartreanimatie cursus (CPR)
Het is een heel goed idee om een hartreanimatiecursus van een gecertificeerde instructeur te nemen voordat je baby wordt geboren. Je leert technieken, zodat je met een levensbedreigende noodsituatie om kunt gaan, bijvoorbeeld als je kind stikt, niet beweegt of niet ademt vanwege een val of een bijna-verdrinking. De technieken voor baby’s en oudere kinderen zijn verschillend, dus het is belangrijk om ze beide te leren.