[metaslider id=2047]
Hoe je baby groeit
Week 35; je baby heeft nu een lengte van 43,5 centimeter bereikt en weegt 2400 gram. Omdat hij nu zo knus in je baarmoeder zit, zal hij waarschijnlijk geen salto’s meer maken. Toch is het aantal keren dat hij trapt hetzelfde als voorheen. Zijn nieren zijn nu volledig ontwikkeld en zijn lever kan sommige afvalproducten verwerken. Het grootste deel van zijn fysieke basisontwikkeling is nu voltooid. Hij zal de komende weken vooral aankomen.
Hoe je leven verandert
Je baarmoeder, die volledig was weggestopt in je bekken toen je zwanger werd, reikt nu onder je ribbenkast. Als je in je baarmoeder zou kunnen kijken, zou je zien dat er nu meer baby dan vruchtwater in zit. Je baarmoeder verdringt ook je andere inwendige organen, daarom moet je waarschijnlijk vaker plassen, heb je last van brandend maagzuur en andere maag-darmklachten. Als je niet worstelt met deze ergernissen, ben je één van de gelukkigen.
Vanaf nu ga je elke week je arts of verloskundige bezoeken. Ergens tussen nu en de 37e week van je zwangerschap wordt er getest of je de groep-B-streptokokken bacterie (GBS) meedraagt. GBS is meestal onschadelijk bij volwassenen, maar als je het hebt en het doorgeeft aan je baby tijdens de geboorte, kan dit ernstige complicaties veroorzaken, zoals longontsteking, meningitis of een bloedinfectie. Als je een GBS-drager bent, krijg je IV-antibiotica tijdens de bevalling, waardoor het risico op infectie van je baby aanzienlijk wordt verminderd.
Geboorteplan maken
Dit is ook een goed moment om een geboorteplan te maken. Het geeft je een startpunt om je voorkeuren met je medische team te bespreken. De bevalling is onvoorspelbaar en de kans is groot dat je je plan niet letterlijk kunt volgen.
Meer informatie over: Ziekenhuisbevalling
Lang voordat je gaat bevallen, moeten jij en je partner de meest directe route naar het ziekenhuis of geboortecentrum in kaart brengen. Ook is het handig om te weten waar je kunt parkeren. Vraag het ziekenhuispersoneel waar je moet binnenkomen als je buiten de openingstijden arriveert. De meeste ziekenhuizen bieden rondleidingen op de verloskundige verdieping aan op bepaalde tijdstippen.
Als je je vooraf hebt geregistreerd, volg dan de instructies op die je hebt gekregen. Als je niet vooraf geregistreerd bent, kun je waarschijnlijk nog steeds rechtstreeks naar de kraamafdeling gaan. Er is meestal een incheckbalie zodra je er bent. Het personeel daar zal je helpen met het nodige papierwerk. Een verpleegster kan je rechtstreeks naar een geboortekamer brengen en je koppelen aan een verpleegkundige voor de bevalling. Zij kijkt of je al opgenomen kunt worden. Ze zal je om een urinemonster vragen en je kleding laten vervangen. Dan zal ze je vitale functies controleren en vragen wanneer je weeën begonnen zijn en hoeveel tijd ertussen zat, of je water is gebroken en of je een vaginale bloeding hebt gehad. Ze zal ook willen weten of je baby is gaan bewegen, of je onlangs iets hebt gegeten of gedronken en hoe je omgaat met de pijn. Je verloskundige controleert de frequentie en de duur van je weeën, evenals de hartslag van je baby. Daarna zal ze een abdominaal en vaginaal onderzoek doen. Als ze merkt dat het nog geen tijd is, zal ze je naar huis sturen.
Maak eten voor ná de bevalling
Als je kookt, begin dan je maaltijden te verdubbelen en bevries de helft. Jij en je partner zijn misschien te uitgeput om het diner in de eerste weken na de bevalling te maken en je zult blij zijn als je gezonde maaltijden hebt die je snel kunt opwarmen.