[metaslider id=2053]
Hoe je baby groeit
Week 36; je baby is 45 centimeter lang en weegt 2700 gram. Het donzige haar valt uit, evenals de wasachtige substantie die zijn huid bedekte en hem beschermde tijdens zijn negen maanden durende vruchtwaterbad. Je baby slikt deze stoffen samen met andere afscheidingen door, wat resulteert in een zwartachtig mengsel dat meconium wordt genoemd. Dit vind je dan ook terug in zijn luier.
Hoe je leven verandert
Nu je baby zoveel ruimte in beslag neemt, kun je moeite hebben met het eten van een normale maaltijd. Kleinere en frequentere maaltijden zijn op dit moment gemakkelijker te verdragen. Aan de andere kant krijg je minder maagzuur binnen en kun je gemakkelijker ademhalen wanneer je baby in je bekken daalt. Dit gebeurt vaak een paar weken voor de bevalling als dit je eerste baby is. Als je baby indaalt, kun je een verhoogde druk in je onderbuik voelen, waardoor lopen steeds ongemakkelijker wordt. Ook zul je waarschijnlijk merken dat je vaker moet plassen. Als je baby erg laag ligt, kun je ook last hebben van vaginale druk en je ongemakkelijk voelen. Sommige vrouwen zeggen dat het voelt alsof ze een bowlingbal tussen hun benen dragen.
Zelfs als je geniet van een ongecompliceerde zwangerschap, is het beter om tijdens je laatste maand niet te vliegen of een reis ver van huis te maken. Je kunt dan op elk moment gaan bevallen. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten geen vrouwen aan boord gaan die binnen 30 dagen moeten bevallen
Meer informatie over: De stadia van de bevalling
De duur van de bevalling is voor zwangere vrouwen die voor het eerst bevallen gemiddeld 15 uur, hoewel het niet ongebruikelijk is dat deze meer dan 20 uur duurt. Voor vrouwen die eerder een vaginale bevalling hebben gehad, duurt het gemiddeld acht uur. Het proces van de bevalling en de geboorte is verdeeld in vijf fasen:
Latente fase
De beginfase van de bevalling wordt de latente fase genoemd. In deze fase hoef je nog niet naar het ziekenhuis. De fase begint op het punt waarop je regelmatig samentrekkingen van je baarmoeder waarneemt. In de meeste gevallen heb je elke 5 tot 10 minuten een wee en duurt de fase circa 13 uur lang (bij je eerste bevalling kan het 24-48 uur duren), maar dit verschilt van vrouw tot vrouw. Tijdens de latente fase zorgen de weeën voor ontsluiting (in deze fase 3 tot 4 centimeter). Zijn je vliezen nog niet gebroken, dan gebeurt dat in de meeste gevallen in de actieve ontsluitingsfase.
Actieve ontsluitingsfase
Nu is het tijd om naar het ziekenhuis of geboortecentrum te gaan. Je weeën worden sterker, langer en vinden steeds korter na elkaar plaats. Het is erg belangrijk dat je voldoende ondersteuning hebt. Het is ook een goed moment om je ademhalingstechnieken te starten en een paar ontspanningsoefeningen tussen de weeën te proberen. Je moet tijdens deze periode vaak van positie wisselen. Misschien wil je wandelen of een warm bad nemen. Blijf veel water drinken en urineer regelmatig. Deze fase duurt ongeveer 3-5 uur en je hebt een ontsluiting van 4-7 centimeter. Meestal kun je naar het ziekenhuis als je 6 centimeter ontsluiting hebt. De weeën tijdens deze fase duren ongeveer 45-60 seconden met 3-5 minuten rust ertussen. Pijnbestrijding kun je in deze fase krijgen.
Overgangsfase
In deze fase heb je een ontsluiting van 10 centimeter (volledige ontsluiting). Zijn je vliezen nog steeds niet gebroken, dan breekt de verloskundige ze voor je. De weeën worden in deze fase steeds heftiger en de tussenpauzes worden steeds korter. Je baby daalt verder in en begint zijn spildraai te maken. Ook hier moet je je ademhalingstechnieken uitoefenen, want je moet de weeën wegpuffen. Je weeën duren 90 seconden met pauzes om de 2-3 minuten. Het is erg belangrijk dat je niet perst voordat je volledige ontsluiting hebt (anders gaat de ontsluiting langzamer).
Uitdrijvingsfase
Zoals de naam van deze fase al aangeeft, mag de bevalling beginnen. Tijdens deze fase geef je (na toestemming van de arts) toe aan je persdrang. Beval je van je eerste kindje, dan duurt deze fase het langst en kan het circa een uur duren. Nog even en je kindje is er! Schrik niet, je baby wordt eerst gecontroleerd en op basis van de Apgar-score beoordeeld. Daarna wordt hij op je lichaam gelegd en kun je hem met je lichaamstemperatuur gerust stellen en warm houden.
De nageboorte
Tijdens deze fase wordt de placenta met naweeën geboren. Dit kan circa 15 minuten duren.