[metaslider id=2059]
Hoe je baby groeit
Week 37; je baby weegt nu 3000 gram en is 47,5 centimeter lang. De uitgerekende datum komt nu wel erg dichtbij. In de komende weken rijpen de hersenen en longen van je baby volledig in je baarmoeder. Veel baby’s hebben een volle haardos bij de geboorte. Je moet niet verbaasd zijn als je baby niet dezelfde haarkleur heeft als dat van jou.
Hoe je leven verandert
De Braxton Hicks-samentrekkingen kunnen nu vaker komen, langer duren en ongemakkelijker zijn. Je merkt mogelijk ook een toename van vaginale afscheiding. Als je grotere vlekken of bloedingen hebt, neem dan onmiddellijk contact op met je arts of verloskundige.
Het is nu misschien moeilijker dan ooit om je comfortabel genoeg te voelen om ’s nachts goed te slapen. Blijf de bewegingen van je baby volgen en laat je verloskundige onmiddellijk weten als je een afname opmerkt. Terwijl je slaapt, heb je waarschijnlijk intense dromen. Angsten over bijvoorbeeld de bevalling en de tijd daarna houden je onderbewustzijn flink aan de gang.
Meer informatie over: Signalen bevalling
Er is geen enkel manier om te voorspellen wanneer de bevalling begint. Bovendien kun je nog nieuwe symptomen opmerken wanneer je bevaldatum nadert. Dit zijn enkele dingen die kunnen gebeuren in de weken of dagen voordat de bevalling begint:
- Als je baby in je bekken indaalt, kun je een zwaarte in je bekken voelen. Maar je merkt ook dat de druk net onder je ribben minder wordt, waardoor je makkelijker kunt ademhalen;
- Ook merk je een opleving in de weeën van Braxton Hicks. Sommige vrouwen ervaren gedurende deze tijd een krampachtig, menstruatie-achtig gevoel.
- Je verliest je slijmprop. De slijmprop is de kleine hoeveelheid verdikt slijm die het baarmoederhalskanaal naar de baarmoeder blokkeert. Het slijm kan gekleurd met bloed zijn;
- Je vruchtwaterwater breekt. De meeste vrouwen krijgen al weeën voordat hun water breekt, maar in sommige gevallen breekt het water eerst. Wanneer dit gebeurt, volgt de bevalling meestal snel. (Als weeën niet vanzelf beginnen, word je geïnduceerd.) Neem contact op met je arts of verloskundige als het vruchtwater in een grote stroom of een klein straaltje naar buiten komt.
Tips
Soms is het moeilijk te onderscheiden of de bevalling echt begint. Met deze tips kun je dat bepalen:
- Valse weeën zijn onvoorspelbaar. Ze komen met onregelmatige tussenpozen en variëren in lengte en intensiteit. Hoewel echte weeën in het begin soms onregelmatig zijn, komen ze na verloop van tijd met regelmatige en kortere tussenpozen voorbij, worden ze steeds intenser en duren ze langer;
- Bij een vals signaal is de kans groter dat de pijn van de weeën zich concentreert in je onderbuik. Met een echte bevalling kun je de pijn voelen, te beginnen in je onderrug en rond je buik;
- Valse weeën kunnen vanzelf verdwijnen, maar ook wanneer je wat anders gaat doen, daarmee stopt of als je van positie verandert. Echte weeën zullen blijven bestaan en vooruitgang boeken, ongeacht wat je doet.
Installeer het autostoeltje
Je kunt je baby niet mee naar huis nemen zonder autostoeltje! Ze kunnen lastig zijn om te installeren, dus wacht niet tot op het laatste moment. Sommige autostoelfabrikanten hebben een gratis nummer dat je kunt bellen, zodat een expert je door het proces kan leiden. Ook hebben veel fabrikanten instructievideo’s op hun websites. Of schakel je garage in om je te helpen.