[metaslider id=2035]
Hoe je baby groeit
Het is week 33. Je baby is 41 centimeter lang en weegt 2000 gram. Hij verliest nu snel zijn gerimpelde, buitenaardse uiterlijk en zijn skelet verhardt. De botten in zijn schedel zijn niet samengesmolten, waardoor ze kunnen bewegen en enigszins kunnen overlappen. Hierdoor is het gemakkelijker voor je baby om door het geboortekanaal te passen.
Hoe je leven verandert
Je baby neemt steeds meer ruimte in beslag, waardoor heel wat dingen veranderen. Het vinden van een gemakkelijke positie om te zitten – laat staan slapen – wordt steeds moeilijker. Stoten tegen stoelen en het aanrecht wordt een gewoonte. Misschien voel je wat pijn of zelfs gevoelloosheid in je vingers, polsen en handen. Deze kunnen vocht vasthouden, wat de druk in je carpale tunnel (doorgang aan de palmaire zijde van de pols) verhoogt. Zenuwen die door deze ‘tunnel’ lopen kunnen bekneld raken, waardoor ze gevoelloos worden, tintelingen of brandende pijn veroorzaken. Draag een spalk om je pols om het te stabiliseren of houd je arm hoog met een kussen als je slaapt. Als je werk herhalende handbewegingen vereist (bijvoorbeeld op een toetsenbord), denk er dan aan om je handen te strekken.
Veel vrouwen voelen zich nog steeds ‘sexy’ in dit stadium – en hun partners zijn het hier vaak mee eens. Voor de meeste vrouwen is seks tijdens de zwangerschap prima totdat hun water breekt of hun bevalling begint.
Meer informatie over: De bewegingen van je baby monitoren
Je baby moet net zo vaak bewegen als de afgelopen maand. Elke baby heeft zijn eigen patroon van activiteit. Zolang je geen grote veranderingen in het activiteitsniveau van je baby opmerkt, is de kans groot dat hij het goed doet. Voor een extra gevoel van veiligheid wordt aangeraden dat je na 28 weken de bewegingen van je baby minstens één of twee keer per dag monitort. Neem contact op met je arts of verloskundige over hoe hij of zij wil dat je de bewegingen van je baby volgt. Hier is één algemene benadering: kies een tijdstip waarop je baby meestal actief is. Ga rustig zitten of op je zij liggen, zodat je niet wordt afgeleid. Binnen 2 uur moet je ten minste 10 bewegingen voelen. Meestal hoef je geen 2 uur te wachten, soms voel je deze 10 bewegingen al binnen de eerste 10 minuten. Als je binnen 2 uur geen bewegingen voelt, stop dan met tellen en bel je verloskundige.
Laat je arts of verloskundige het meteen weten als je merkt dat de bewegingen van je baby vertragen. Een afname van de bewegingen kan een probleem signaleren en je zult een nonstress-test of een biofysisch profiel nodig hebben om je baby te controleren.
Was je baby’s kleding
Ken je al die schattige outfits, babydekens en hoeslakens die je hebt gekocht of hebt gekregen bij je babyshower? Je moet ze – en al het andere dat in de buurt van je baby’s huid komt – wassen om eventuele irriterende stoffen in de stoffen te verwijderen. Het mildste wasmiddel is ontwikkeld voor baby’s. Ook voor baby’s die een gevoelige huid hebben.