Week 11

0
457

[metaslider id=2903]

In week 11 begint je baby er als een echt mensje uit te zien en begint je buikje waarschijnlijk al te groeien. Op dit moment heeft je baby de grootte van een spruit. Het duurt niet lang meer voordat je baby volledig is gevormd en voor de rest van de zwangerschap blijft groeien (net als jij). Je baby heeft al kleine vingernageltjes en alle botten in zijn gezicht zijn nu aanwezig. Het lichaampje begint zich ook recht te trekken en alles is meer in verhouding, hoewel het hoofd nog steeds 1/3 van de totale lengte is. Ook gaat je baby heel veel draaien. De oogleden van je baby blijven nog dicht.

Hoe je baby groeit

Je baby is 6 centimeter lang en hij is nu bijna volledig gevormd. Zijn handen zullen snel open gaan en zich weer in vuisten sluiten, minuscule tandknoppen verschijnen onder het  tandvlees en enkele botten beginnen te harden. Hij is al bezig met schoppen en rekken. Deze bewegingen zullen frequenter worden naarmate zijn lichaam groeit. Je zult de acrobatiek van je baby nog een maand of twee niet voelen.

 

Hoe je leven verandert

Rond deze week heb je waarschijnlijk je afspraak voor de echo – het meest opwindende gedeelte van het eerste semester. Je kunt je baby op het scherm zien en de bevallingsdatum wordt berekend.

Misschien denk je erover om het nieuws met collega’s, familie en vrienden te gaan delen. Zorg ervoor dat je weet wat je rechten en plichten als zwangere vrouw op de werkvloer zijn.

Lichamelijke veranderingen

Nu je lichaam zoveel veranderingen ondergaat, zul je merken dat je schoonheids- en huidverzorgingsroutines een beetje aangepast moeten worden. Je huid kan heel droog of heel vet worden. Ook krijgen veel vrouwen last van de gevreesde striae. Dit kun je niet voorkomen, maar je kunt je huid wèl zacht en flexibel houden door producten tegen striae van de apotheek te gebruiken. Als je het product tijdens en na de bevalling blijft smeren, zullen de striemen sneller vervagen.

Misselijkheid

Maak je geen zorgen als misselijkheid je het onmogelijk heeft gemaakt om een ​​breed scala aan gezonde voedingsmiddelen te eten of als je nog niet veel bent aangekomen. Je eetlust zal waarschijnlijk snel terugkeren en je zult ongeveer een halve kilo per week aankomen. De meeste vrouwen voelen zich energieker en de misselijkheid zal afnemen. Helaas kun je ook last krijgen van constipatie en brandend maagzuur.

 

Meer informatie over: Voedselveiligheid

Je hebt waarschijnlijk veel waarschuwingen gehoord over risicovol voedsel tijdens de zwangerschap. Hoewel het waar is dat sommige voedingsmiddelen een potentieel risico vormen voor je baby, is de overgrote meerderheid veilig en is het risico op het ontwikkelen van een voedselgerelateerde zwangerschapscomplicatie zeer laag.

Gedurende de zwangerschap mag je bepaalde dingen niet eten en moet je alert zijn, omdat de voeding bijvoorbeeld infectieziektes (toxoplasmose en listeroise), aangeboren afwijkingen, miskramen en vroeggeboortes kan veroorzaken.

Toxoplasmose

Toxoplasmose is een infectieziekte dat wordt veroorzaakt door een parasiet en kan, vooral vroeg in de zwangerschap, een miskraam of doodgeboorte veroorzaken. Toxoplasmose wordt meestal van dieren op mensen overgebracht. De parasieten bevinden zich namelijk in het vlees. Als je rauw vlees van besmette dieren eet, kun je door de parasiet worden besmet.
Niet alleen rauw vlees, maar ook kattenpoep, aarde en ongewassen groenten kunnen de toxoplasmoseparasiet bevatten.

Als je zwanger bent, is het belangrijk om een besmetting met deze parasiet te voorkomen:

  • Eet geen rood vlees, rosbief, filet americain, carpaccio en tartaar;
  • Laat een ander, bijvoorbeeld je partner of een familielid, de kattenbak verschonen. Draag handschoenen als je het toch zelf moet doen;
  • Gebruik handschoenen als je bezig bent in de tuin. Ook in de tuin kan kattenpoep liggen;
  • Was alle groenten extra goed voordat je ze opeet.

Listeroise

Ook listeroise is een infectie die tijdens je zwangerschap erg gevaarlijk kan zijn. Een besmetting met de listeriabacterie veroorzaakt deze nare infectie en kan grote gevolgen hebben voor je baby. In het ergste geval kan het leiden tot een miskraam of vroeggeboorte. Listereriabacteriën ontstaan vaak in producten die erg lang gekoeld zijn bewaard, bijvoorbeeld in een koelkast, en die zonder verhitting worden gegeten.

Ook bij deze bacterie is het belangrijk om een besmetting te voorkomen. Als je onderstaande adviezen opvolgt, is de kans dat je toxoplasmose krijgt minimaal:

  • Kijk uit voor bepaalde kazen en melksoorten. Alle melk- en kaassoorten in de Nederlandse supermarkt kun je gewoon eten, omdat deze gepasteuriseerd en gesteriliseerd zijn. De Nederlandse supermarkten verkopen ook ‘au lait cru’ of ‘bevat ongepasteuriseerde melk’. Harde kazen zijn absoluut geen probleem, omdat de listeriabacterie hier niet op kan overleven. Pas ook op met verse melk van de boer;
  • Was je groenten extra goed, laat ze niet te lang buiten de koelkast staan en eet voorverpakte groenten en salades absoluut niet na de uiterste houdbaarheidsdatum;
  • Je kunt ook beter geen voorverpakte vis eten. Als je dit echt wilt eten, moet de vis tot minstens 75-85 graden verhit worden.

Vitamine A

Vitamine A (retinol) beschermt tegen ziektes en stimuleert een goede groei en de gezondheid van huid en tandvlees, maar kan schadelijk voor je baby (aangeboren afwijkingen) zijn als je er teveel binnen krijgt. Zuivel, boter, eieren, gerookte paling, wortelen en leverworst bevatten veel vitamine A. Vooral leverworst bevat een grote hoeveelheid vitamine A. Een portie (op je boterham) voldoet al aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dagelijks mag je maximaal 3000 mcg binnenkrijgen.

Alcohol

Het consumeren van alcohol heeft een negatief effect op de zwangerschap. Niet alleen tijdens, maar ook vóór en na de zwangerschap is het drinken van alcohol af te raden, omdat het veel risico’s met zich meebrengt.

Contact met andere moeders

Moeders kunnen goed advies geven en begrijpen wat jij allemaal meemaakt. Als jij en je moeder een goede relatie hebben, kan ze een belangrijke bron van ondersteuning voor je zijn. Als je niet weet hoe je het gesprek moet beginnen, vraag je moeder of een vriendin om je te vertellen over haar beste en slechtste zwangerschapsherinneringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in