[metaslider id=2029]
Hoe je baby groeit
Je baby is in week 32 ongeveer 40 centimeter lang en weegt 1700 gram, waardoor hij veel ruimte in je baarmoeder inneemt. Je komt nu ongeveer 500 gram per week aan, waarvan de helft rechtstreeks naar je baby gaat. Je baby komt de komende 7 weken één derde tot de helft van zijn geboortegewicht aan. Hij heeft nu vingernagels, echt haar en zijn huid wordt zacht en glad.
Hoe je leven verandert
Om aan de groeiende behoeften van jou en je baby tegemoet te komen, is je bloedvolume tot 40 à 50% toegenomen. Nu je baarmoeder zich omhoog duwt in de buurt van je middenrif en op je maag duwt, kan dat leiden tot kortademigheid en brandend maagzuur. Om deze ongemakken te verminderen kun je maar beter met kussens slapen en vaker kleinere maaltijden eten.
Pijn in je onderrug
Naarmate je zwangerschap vordert, kun je pijn in je onderrug krijgen. Als dat zo is, laat het dan meteen weten aan je huisarts of verloskundige, vooral als je voorheen nog geen rugpijn hebt gehad. Dit kan namelijk een teken van een vroegtijdige bevalling zijn. Ervan uitgaande dat het geen vroegtijdige bevalling is die je kwelt, kun je je groeiende baarmoeder en hormonale verandering in je lichaam waarschijnlijk de schuld geven voor de pijnlijke rug. De groeiende baarmoeder verschuift je zwaartepunt, verzwakt je buikspieren, verandert je houding en belast je rug. De hormonale veranderingen in de zwangerschap maken je gewrichten en ligamenten, die je bekkenbodem aan je wervelkolom hechten, wat losser. Hierdoor kun je je minder stabiel voelen en pijn hebben als je loopt, staat, langdurig zit, in bed rolt, uit een lage stoel of bad komt, buigt en iets optilt.
Meer informatie over: Wie is er bij de bevalling aanwezig?
Een bevalling is een intens persoonlijke ervaring, net zoals je beslissing om extra gezinsleden, vrienden of bevallingscoaches bij de bevalling te vragen. Dit zijn enkele dingen waarmee je rekening moet houden bij het voorbereiden van je gastenlijst:
- Zorg dat je partner het eens is met je gastenlijst. Partners kunnen vaak verward zijn over hun rol bij de geboorte of aarzelen om eraan deel te nemen als anderen aanwezig zijn;
- Informeer het ziekenhuispersoneel wat je wensen zijn;
- Overweeg een bevallingscoach.
Verzamel je team
Als vrienden en familie je na de geboorte komen bezoeken, zul je hun hulp op prijs stellen. Het is een goed idee om je daar nu al op voor te bereiden zodat al die hulp ook echt zin heeft. Dit kun je doen:
- Vraag één vriend om een maaltijdschema op te stellen (d.m.v. bijvoorbeeld online tools), zodat je vrienden zich kunnen aanmelden om je avondeten te bezorgen;
- Als je oudere kinderen hebt, vraag dan aan een vriend of familielid om voor hen te zorgen terwijl jij in het ziekenhuis of geboortecentrum bent en thuis herstelt;
- Vraag een vriend of buurman om je vuilnis buiten te zetten, met je hond te lopen of je huisdieren te voeren.