Week 7

0
544

[metaslider id=2881]

Hoe je baby groeit

Je baby is nu 1 centimeter lang. Je bent nu 7 weken zwanger en je baby maakt sprongen vooruit. Hij blijft namelijk groeien in een opmerkelijk tempo. Het embryo begint zich langzaamaan te vormen tot een klein persoon, met opkomende arm- en beenknoppen en een kloppend hart. Op dit moment heeft je baby een kleine staart, maar die zal verdwijnen. Op dit moment lijkt je baby veel op een kleine boon, die ronddobbert in je baarmoeder.

Je baby wordt vanaf nu ook officieel een ‘foetus’ genoemd en krijgt nu voeding van de dooierzak in plaats van de placenta. Het hartje van je baby klopt ongeveer 160 slagen per minuut, terwijl jij 60-100 per minuut haalt. De handjes en voetjes van je baby hebben vingers en tenen met zwemvliezen. Vanaf week 7 zuigen baby’s al aan hun duim. De huid van je baby is nog flinterdun, bijna transparant.

Beide hersenhelften van je baby groeien en zijn lever produceert rode bloedcellen totdat zijn beenmerg zich vormt en deze rol overneemt. Je baby heeft ook een appendix en een alvleesklier, die uiteindelijk het hormoon insuline produceert om de spijsvertering te bevorderen. Een lus in de groeiende darmen van je baby puilt uit in zijn navelstreng, die nu verschillende bloedvaten heeft om zuurstof en voedingsstoffen van en naar zijn kleine lichaampje te vervoeren.

Hoe je leven verandert

In de 7e week kun je last krijgen van zwangerschapsmisselijkheid of andere tekenen van de zwangerschap, of nog steeds in afwachting van deze symptomen zijn. Dit kan heel moeilijk zijn, omdat je ervoor hebt gekozen om dit geheim aan niemand te vertellen tot na je 12-weekse scan.

Je baarmoeder is in de afgelopen 5 weken verdubbeld en eten kan nu als een zware klus  voor je voelen door de ochtendmisselijkheid. Maak je geen zorgen, als je je goed voelt heb je geluk! Dankzij je toenemende bloedvolume en de extra vloeistof die door je nieren wordt verwerkt, moet je misschien meer plassen dan normaal. Inmiddels heb je al ongeveer 10% meer bloed dan je had voordat je zwanger was. En aan het einde van je zwangerschap, stroomt er 40 tot 45% meer bloed door je aderen. Naarmate jouw baarmoeder groeit, zal de druk op je blaas vergroten, waardoor je ook vaker naar het toilet moet.

Probeer te voorkomen dat je zo vroeg in de zwangerschap contact maakt met mensen die niet helemaal gezond zijn. Sommige ziektes, zoals rubella en het parvovirus, kunnen overgedragen worden. Ook moet je voorzichtig zijn rond bepaalde dieren op dit moment in de zwangerschap. Met name ooien en lammeren kunnen een infectie bij zich dragen die kan leiden tot een miskraam. Bovendien kan kattenpoep toxoplasmose veroorzaken, een parasitaire infectie.

Je zult nu ook heel snel je eerste afspraak hebben met je huisarts of verloskundige. Denk na over eventuele vragen die je hem of haar zou willen stellen. Onthoud dat geen enkele vraag raar klinkt of irrelevant is. De verloskundige of huisarts heeft deze vragen waarschijnlijk al meerdere malen moeten beantwoorden.

Meer informatie over: Prenatale bezoeken

Goede prenatale zorg helpt je ​​baby om een gezonde start in het leven te maken. Schrijf al je vragen op en neem ze mee, zodat je jouw tijd effectief kunt gebruiken en het professionele advies krijgt dat je nodig hebt. Noem alles wat je voelt of je je afvraagt, hoe irrelevant het ook is. Ook deze dingen moet je voorbereiden:

  • Neem een lijst met al je medicijnen mee (die met en zonder recept en inclusief de supplementen), zodat je verloskundige je kan helpen beslissen of deze medicijnen nog wel veilig voor je zijn;
  • Pak je agenda erbij en noteer de eerste dag van je laatste menstruatie. Je verloskundige gebruikt deze datum om de uitgerekende datum van je baby te schatten;
  • Overweeg of je een prenatale test wilt doen om het risico van je baby op chromosomale (zoals het syndroom van Down) of genetische problemen te bepalen.

Wat je kunt verwachten

Je verloskundige zal je vragen hoe je je lichamelijk en emotioneel voelt, of je klachten of zorgen hebt en welke vragen je hebt. Ze heeft ook andere vragen, die variëren afhankelijk van hoe ver je bent en of ze specifieke zorgen heeft.

Het doel van deze prenatale bezoeken is om te zien hoe je zwangerschap verloopt en om je de nodige informatie te verstrekken om jou en je baby gezond te houden. Je verloskundige zal je gewicht, bloeddruk en urine controleren, je buik meten, de positie van je baby controleren, naar de hartslag van je baby luisteren, andere tests uitvoeren, nauwlettend eventuele complicaties  in de gaten houden en indien nodig ingrijpen.

Aan het einde van het bezoek, zal je verloskundige haar bevindingen met je bespreken, de normale te verwachten veranderingen voor je volgende bezoek en de waarschuwingssignalen uitleggen, je adviseren over leefstijlkwesties (zoals het belang van goede voeding en het vermijden van tabak, alcohol en drugs) en de voor- en nadelen van optionele tests die je mogelijk wilt overwegen, bespreken.

Sommige stellen vinden dat ze er baat bij hebben om samen naar prenatale bezoeken te gaan, met name het eerste bezoek, het echografisch onderzoek en wanneer belangrijke testresultaten bekend worden gemaakt.

Buikfoto’s

Je buik groeit erg hard tijdens de zwangerschap. Je zult erg blij zijn met een visuele herinnering die je vooruitgang laat zien! Begin deze week met een buikfoto, voordat je er echt zwanger uitziet. Je kunt zelf een buik selfie nemen, een spiegel gebruiken of je partner of een vriend laten helpen. Tip voor een goede foto: overweeg om op dezelfde plek te staan ​​en dezelfde houding aan te nemen voor elke foto.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in