Week 2

0
343

 [metaslider id=172]

Hoe je baby groeit

Hoewel je nog niet zwanger bent, kan je eicel bevrucht worden door een spermacel. Vorige week zorgde een toename van de hoeveelheid oestrogeen en progesteron die door je bloedstroom stroomde ervoor dat je baarmoeder een weelderige, bloedrijke weefselvoering produceerde om een ​​mogelijk bevruchte eicel te ondersteunen. Tegelijkertijd rijpen eieren in je eierstokken met vocht gevulde zakjes, de zogenaamde follikels.

Aan het begin van deze week (rond dag 15 van een cyclus van 28 dagen), ovuleer je. Wees je ervan bewust dat de dag van de eisprong nogal kan variëren. Gedurende de volgende 24 uur zal dat ei worden bevrucht als één van de bijna 250 miljoen spermacellen in elke ejaculatie erin slaagt om helemaal vanuit je vagina naar je baarmoederhals te zwemmen, omhoog door je baarmoeder naar de eileider, waar het ei kan binnendringen.

De moeizame 10 uur durende reis

Circa 400 zaadcellen overleven de moeizame 10 uur durende reis naar het ei, en slechts één kan erin slagen. In de volgende 10 tot 30 uur versmelt de kern van de spermacel met het ei. Als de spermacel het Y-chromosoom bevat, krijg je een jongetje. Als het een X-chromosoom is, krijg je een meisje. Tijdens de drie tot vier dagen durende reis van je eileider naar je baarmoeder, zal het bevruchte ei (nu een zygoot genoemd) zich in 16 identieke cellen verdelen. Zodra het in de baarmoeder komt, wordt de zygoot een morula genoemd. Een dag of twee later zal het zich in de weelderige rand van je baarmoeder begeven en zijn verbazingwekkende groei en transformatie voortzetten.

Tegen die tijd is je zich ontwikkelende baby een klein balletje cellen dat officieel door wetenschappers wordt aangeduid als blastocyst: het heeft een binnenste celmassa die het embryo zelf wordt en een met vocht gevulde holte die de vruchtzak wordt. Een buitenste celmassa zal de placenta worden, het pannenkoekvormige orgaan dat levensonderhoudende zuurstof en voedingsstoffen aan je baby levert en afvalproducten wegvoert.

Hoe je leven verandert

Hoewel je je misschien niet zwanger voelt, produceert je lichaam een emmervol zwangerschapshormonen. De baby groeit ook hier sneller dan op een ander tijdstip van je zwangerschap, terwijl je in principe maar 2 weken zwanger bent. Hoe spannend is dat!

Het geslacht van je baby is al besloten, en de hoofdorganen hebben al een start gemaakt om zich te vormen. Volgens de berekening van de zwangerschap, ben je nog maar 8 maanden zwanger!

Foliumzuur, vitaminen en mineralen

Tegen de tijd dat je eigenlijk weer zou moeten menstrueren, ben je ongeveer 2 weken zwanger. Op dit moment vraag je je alleen af of je over tijd bent of niet, in plaats van de zwangerschapssymptomen eigenlijk te voelen. Zodra je vermoedt dat je zwanger bent, begin dan direct met het innemen van foliumzuur.

Op dit moment is het erg belangrijk om de juiste vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Zelfs als je nog geen positieve zwangerschapstest in handen hebt gehad. Ook je dieet moet voedingsrijk zijn en in ieder geval groenten en fruit bevatten. Zorg ervoor dat je partner met je meedoet om bijvoorbeeld te stoppen met roken omwille van de gezondheid van jou EN de gezondheid van je kind.

Veel dingen moeten op hun plaats vallen voordat de conceptie kan plaatsvinden – in dit geval is timing echt alles. Wil je je kansen vergroten, probeer dan seks te hebben gedurende de twee dagen vóór je eisprong en opnieuw op de dag dat je denkt dat je ovuleert. Zorg ervoor dat jij en je partner samen veel tijd hebben om de liefde te bedrijven.

Berekening bevallingsdatum

De meeste baby’s worden ongeveer 38 weken na de bevruchting van de eicel geboren, maar omdat het vaak moeilijk is om precies te bepalen wanneer dat is gebeurd, berekent je verloskundige je bevallingsdatum door 40 weken te tellen vanaf de eerste dag van je laatste menstruatie, ervan uitgaande dat je cyclus 28 dagen duurt.

Meer informatie over: Baby-making seks mythen

Er is geen bewijs dat een bepaalde seksuele positie eerder tot conceptie leidt. Je hebt misschien gehoord dat bepaalde posities, zoals de positie van de zendeling (man aan de top) veelbelovender zijn dan andere, maar er zijn geen studies om dit te onderbouwen.

Sommige mensen geloven dat een vrouw die na de ejaculatie van haar partner klaarkomt, meer kans heeft om zwanger te worden, maar er is ook geen bewijs om dit te ondersteunen.

Je hebt misschien gehoord dat als je ongeveer 15 minuten horizontaal blijft liggen na het vrijen, sperma langer in je vagina kan blijven, maar er is geen bewijs dat dit een verschil maakt.

Foliumzuur

Foliumzuur is een vorm van folaat, een vitamine B. Iedereen heeft foliumzuur nodig, ongeacht of je zwanger bent of niet. Toch is het vooral belangrijk als je wel zwanger bent. Foliumzuur beschermt je ongeboren kindje tegen ernstige geboorteafwijkingen. Je kunt foliumzuur binnenkrijgen door vitamines en verrijkte voedingsmiddelen, zoals pasta’s brood en granen. Folaat komt van nature voor in voedingsmiddelen, zoals bladgroene groenten, sinaasappels en bonen.

Foliumzuur en folaat helpen het lichaam gezonde en nieuwe rode bloedcellen aan te maken. Deze rode bloedcellen geven zuurstof aan al je lichaamsdelen. Als je lichaam niet genoeg rode bloedcellen maakt, kun je bloedarmoede ontwikkelen. Het gevolg van bloedarmoede is dat je bleek, moe en/of zwak bent. Ook als je te weinig foliumzuur binnenkrijgt kan dat een type armoede ontwikkelen, namelijk: folaat deficiëntie armoede.

Alle vrouwen hebben 400 mg foliumzuur per dag nodig. Vrouwen die zwanger zijn of willen worden hebben 200-800 mg nodig. In sommige gevallen heb je meer foliumzuur nodig, bijvoorbeeld bij medicijngebruik voor diabetes type 2 of epilepsie. Neem in ieder geval contact op met je huisarts.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in