Week 20

0
730

[metaslider id=1679]

Hoe je baby groeit

Het is week 20. Je baby is nu 25 centimeter lang en weegt nu 280 gram. Gedurende de eerste 20 weken, wanneer de benen van je baby tegen zijn romp opgekruld zijn, is het moeilijk om de baby te meten. Daarom wordt de ‘kruin tot romp’-meting uitgevoerd. Na deze 20 weken wordt hij van kop tot teen gemeten. Je baby slikt tegenwoordig meer, wat een goede oefening voor zijn spijsverteringsstelsel is. Hij produceert ook meconium, een zwart en kleverig bijproduct van de spijsvertering. Deze kleverige substantie wordt in zijn darmen verzameld en je zult dit zien in zijn eerste vieze luier. Sommige baby’s verliezen meconium in de baarmoeder of tijdens de bevalling.

Hoe je leven verandert

Gefeliciteerd! Je bent halverwege de zwangerschap. De bovenkant van je baarmoeder is ongeveer gelijk met je navel en je bent waarschijnlijk circa 5 kilo aangekomen. Verwacht dat je voortaan 0,5 kilogram per week aankomt. Als je aan je zwangerschap bent begonnen met ondergewicht, moet je mogelijk meer aankomen. Bij overgewicht moet je vanzelfsprekend minder aankomen.

Zorg ervoor dat je voldoende ijzer binnenkrijgt, een mineraal dat vooral wordt gebruikt om hemoglobine aan te maken (het gedeelte van je rode bloedcellen dat zuurstof vervoert). Vooral tijdens je zwangerschap heeft je lichaam meer ijzer nodig om het groeiende bloedvolume bij te houden, evenals voor je opgroeiende baby en de placenta. Rood vlees is een van de beste bronnen van ijzer voor zwangere vrouwen. Gevogelte (vooral het donkere vlees) bevat ook ijzer. Enkele veel voorkomende niet-vleesbronnen waarin veel ijzer zit zijn: peulvruchten, sojaproducten, spinazie, pruimensap, rozijnen en met ijzer verrijkte granen.

Als je je nog niet hebt aangemeld bij een kraamkliniek, kun je er misschien alvast een zoeken. Vooral als dit je eerste kind is. Een gestructureerde cursus helpt jou en je partner bij de voorbereiding op de bevalling en geboorte.

Meer informatie over: Een goede nachtrust

Het kan moeilijker worden om de hele nacht door te slapen naarmate de zwangerschap vordert. Het volgende zal je misschien verbazen:

  • Je begint voor het eerst in je leven te snurken, mede dankzij het hormoon oestrogeen. Dit hormoon zorgt ervoor dat de slijmvliezen die langs de neus lopen gaan opzwellen en kan er zelfs voor zorgen dat je meer slijm aanmaakt. Wat je ertegen kunt doen is op je zij slapen en  je hoofd een beetje optillen;
  • Maagzuur en indigestie (storing van de spijsvertering) kunnen het ook erg ongemakkelijk voor je maken om in bed te gaan liggen. Wat je ertegen kunt doen is voedsel vermijden dat maagzuur veroorzaakt en jezelf 2 à 3 uur de tijd geven om een maaltijd te verteren;
  • Krampen in je benen halen je vaak uit een diepe slaap. Wat je ertegen kunt doen is de kramp verminderen door je been recht  te trekken of een paar minuten rond te lopen;
  • Midden in de nacht kun je erg warm en zweterig worden. Het komt vaak voor dat zwangere vrouwen zich een beetje warmer voelen door de verschuivingen in hun metabolisme, hormonen en gewicht. Wat je ertegen kunt doen is de slaapkamer koel houden en ervoor zorgen dat je altijd een glas of flesje water naast je bed hebt staan.

Verwen jezelf

Je bent op de helft van de zwangerschap! Dit moet je vieren. Koop een nieuwe nachtjapon, neem een prenatale massage of laat mooie professionele foto’s maken van je zwangere zelf (en je partner).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in