Week 23

0
287

[metaslider id=1709]

Hoe je baby groeit

Met zijn goed ontwikkelde bewegingsvermogen kan je baby in week 23 je voelen als je danst. Nu je baby ongeveer 30 centimeter lang is en iets meer dan 500 gram weegt (ongeveer de grootte van een grote mango), kun je je kindje misschien zien kronkelen onder je kleding. De bloedvaten in zijn longen ontwikkelen zich om zich voor te bereiden op het ademhalen en zijn oren bereiden zich voor op de buitenwereld. Je baby kan nu namelijk de geluiden beter horen, waardoor bijvoorbeeld het geblaf van je hond en het gebrul van je stofzuiger hem niet laten schrikken als hij geboren is.

Hoe je leven verandert

Je zult merken dat je enkels en voeten de komende weken of maanden wat gaan zwellen, vooral aan het einde van de dag of door de hitte tijdens de zomer. Een trage circulatie in combinatie met veranderingen in je bloedchemie (die vochtretentie kunnen veroorzaken) kan zwelling tot gevolg hebben, ook bekend als oedeem. Je lichaam zal deze extra vloeistof na de geboorte kwijtraken. Daarom urineer je vaak en zweet je veel na de bevalling. Tijdens deze periode is het heel belangrijk om veel water te drinken.

Als de zwelling erg groot is, kan dat een teken zijn van een ernstige aandoening die pre-eclampsie wordt genoemd. Zorg ervoor dat je je verloskundige of arts belt als je een ernstige of plotselinge zwelling van je voeten of enkels hebt, meer dan een lichte zwelling in je handen en als je een zwelling in je gezicht hebt of wallen onder je ogen.

Meer informatie over: Navelstrengbloed doneren

Als je het navelstrengbloed van je baby doneert, wordt het bloed dat na de geboorte in de navelstreng en placenta is achtergebleven verzameld, ingevroren en bewaard voor toekomstig medisch  gebruik. Vooral navelstrengbloed heeft een grote waarde, omdat het een rijke bron van stamcellen is: de bouwstenen van het bloed en het immuunsysteem. Stamcellen kunnen zich ontwikkelen tot andere soorten cellen. Hierdoor  helpen ze om weefsels, organen en bloedvaten te ‘repareren’ en kunnen ze worden gebruikt om een aantal ziektes te behandelen. Navelstrengbloed is al met succes gebruikt bij de behandeling van meer dan 70 ziektes. Op dit moment wordt er nog steeds onderzocht en getest of het navelstrengbloed ook bij andere behandelingen gebruikt kan worden.

Het verzamelen van navelstrengbloed gebeurt snel en is pijnloos voor jou en je baby. Als je besluit om het navelstrengbloed te doneren, heb je twee hoofdopties:

  • Je kunt het navelstrengbloed van je baby doneren aan een openbare navelstrengbloedbank. Neem contact op met je huisarts of het ziekenhuis als je wilt doneren, want dit is niet bij elk ziekenhuis mogelijk. Meld je aan tussen de 28e en 34e week van de zwangerschap. De meeste openbare navelstrengbloedbanken en ziekenhuizen hebben enkele weken voor de geboorte nodig om je gezondheidsgeschiedenis te controleren en te bepalen of je überhaupt in aanmerking komt om te doneren;
  • Je kunt er ook voor kiezen om het navelstrengbloed tegen betaling in een particuliere navelstrengbloedbank op te slaan, zodat je familie het kan gebruiken. In het tweede trimester kun je je aanmelden. Praat met je huisarts of ziekenhuis als je geïnteresseerd bent en ontdek hoe je een betrouwbare bloedbank kunt kiezen.

Schrijf een brief aan je baby

In de brief kun je alles schrijven wat je later met je kind wilt delen. Om je op weg te helpen, volgen hier enkele ideeën:

  • Stel je een perfecte dag met je baby voor. Wat gaan jullie dan doen?;
  • Noteer je verwachtingen, dromen en wensen voor je kindje;
  • Wat betekent het om moeder te zijn? En beschrijf wat een goede moeder is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in