Week 22

0
518

[metaslider id=1700]

Hoe je baby groeit

Je baby is nu circa 28,5 centimeter lang en weegt ongeveer 440 gram. Nu begint je baby er echt als een klein mensje uit te zien. Zijn lippen, oogleden en wenkbrauwen worden steeds duidelijker en hij ontwikkelt zelfs kleine tandknoppen onder zijn tandvlees. De ogen van je baby zijn al gevormd, maar zijn irissen (het gekleurde deel van het oog) missen nog steeds pigment. Als je in je baarmoeder zou kunnen kijken, kun je het fijne haar zien dat zijn lichaampje bedekt en de diepe rimpels in zijn huid, die hij zal houden totdat een laag vet ze opvult. In zijn buikje ontwikkelt zijn alvleesklier – die essentieel is voor de productie van enkele belangrijke hormonen – zich gestaag.

Hoe je leven verandert

Op dit moment kan het zo zijn dat je buik een handmagneet wordt. Iedereen wil aan je buik voelen. Het is prima om deze mensen te vertellen dat je dit liever niet wilt. En als mensen je vertellen dat je buik er kleiner of groter uit hoort te zien, onthoud dan dat elke vrouw in haar eigen tempo groeit. Wat wèl belangrijk is, is dat je jouw huisarts of verloskundige bezoekt om er zeker van te zijn dat de groei van je baby op schema ligt.

Striae

Tenminste de helft van de vrouwen ontwikkelt striae, kleine strepen in de huid die meestal in een later stadium van de zwangerschap verschijnen, wanneer je buik snel groeit om ruimte te maken voor je groeiende baby. Sommige vrouwen krijgen ook striae ook op hun billen, dijen, heupen en borsten. Striae wordt veroorzaakt door veranderingen in het elastische ondersteunende weefsel dat net onder de huid ligt. In het begin zijn deze striemen roze, roodbruin, paars of donkerbruin. Dit is afhankelijk van je huidskleur. Deze striemen zullen vervagen, maar nooit helemaal verdwijnen.

Meer informatie over: Lichaamsveranderingen

Door de zwangerschap verandert je lichaam continu en aan alle kanten.

Borsten

Je borsten worden tijdens de zwangerschap groter, steviger en voller, omdat ze door het verhoogde oestrogeen in het lichaam veel meer vocht vasthouden. Vaak worden de borsten gevoeliger en zelfs pijnlijker. Tijdens de zwangerschap worden de melkgangen wijder en krijg je dikke blauwe aders. Verder worden je tepels groter en veranderen ze van kleur.

Gewicht

Het gewicht van je baby, baarmoeder, vruchtwater, placenta, borstklierweefsel, extra bloed en vocht komt neer op ongeveer 12 kilo. Dit betekent dat je tijdens de zwangerschap in ieder geval 12 kilo aankomt. Een toename door het nuttigen van ongezond eten moet natuurlijk wel onder controle worden gehouden, omdat het een nadelig effect op de zwangerschap heeft.

Buik

Het is vanzelfsprekend dat je buik zal gaan groeien totdat hij op knappen staat. De vorm van de buik verschilt van vrouw tot vrouw.

Haar

Je hormonen gieren tijdens de zwangerschap door je lijf. Voor de een betekent dit een volle haardos en voor de ander een vol doucheputje. Tijdens de zwangerschap hebben sommige zwangere vrouwen een prachtige volle bos haar. Helaas is er een mogelijkheid dat de haargroei zich ook op ongewenste plekken voordoet. Deze vrouwen hebben een verhoogd gehalte van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in hun bloed, waardoor het haar zich in een rustfase bevindt. Dit betekent dat het haarverlies minimaal is. Dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. Het is namelijk ook mogelijk dat je haar juist uitvalt door de zwangerschapshormonen. Ook stress, vermoeidheid en de veranderingen die de zwangerschap met zich meebrengt hebben invloed op het haarverlies.

Striae

Tijdens de zwangerschap groeit je lichaam, waardoor de welbekende tijgerstrepen kunnen ontstaan. Door de snelle gewichtstoename rekt je huidweefsel snel uit, waardoor het gaat scheuren. Met een crème kun je de huid lekker soepel houden en striae voorkomen/verminderen.

Ontstoken of bloedend tandvlees en gevoelige tanden

Je tandvlees wordt kwetsbaar en je bloedvaten worden slapper door alle extra zwangerschapshormonen. Je tandvlees bloedt sneller bij het poetsen. Het is belangrijk om je gebit bij te houden, zodat een ontsteking kan worden voorkomen.

Ringen

Ook is het heel normaal dat je vingers opzwellen naarmate de zwangerschap vordert. Als je ringen te strak gaan zitten, doe jezelf dan een plezier en verwijder ze voor het te laat is (of houd het in ieder geval in de gaten). Als je het echt niet kunt verdragen om gescheiden te zijn van je trouwring of een andere belangrijke ring kun je de ring altijd aan een ketting hangen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in