Week 24

0
349

[metaslider id=1718]

Hoe je baby groeit

Je baby weegt in week 24 circa 560 gram en is 32 centimeter lang. Op dit moment in de zwangerschap heeft je baby een mager figuurtje, maar alles komt in proportie naarmate de zwangerschap vordert. Zijn hersenen groeien en zijn smaakpupillen blijven zich ontwikkelen. De longen van je baby ontwikkelen ‘vertakkingen’ van de ademhalingsboom  en ook cellen die oppervlakteactieve stoffen produceren, deze stoffen helpen zijn luchtzakken opblazen zodra hij geboren is. Zijn huid is nog steeds dun en transparant, maar dat gaat snel veranderen.

Hoe je leven verandert

In de afgelopen paar weken is de bovenkant van je baarmoeder boven je navel gestegen en je baarmoeder is nu ongeveer zo groot als een voetbal. De meeste vrouwen nemen tussen 24e en 28e week van de zwangerschap de glucosetest af. Deze test controleert of je zwangerschapsdiabetes hebt. Dit moet je laten behandelen, want onbehandelde diabetes verhoogt het risico op een moeilijke vaginale behandeling of zelfs een keizersnede. Je baby groeit erg snel, vooral in zijn bovenlichaam, als je zwangerschapsdiabetes hebt. Ook je baby heeft een verhoogde kans op complicaties direct na de geboorte, zoals een lage bloedsuikerspiegel. Als je test positief is, betekent dat niet dat je zwangerschapsdiabetes hebt, maar het betekent wel dat je de glucosetolerantietest moet afleggen om dit te bevestigen.

Meer informatie over: Vroeggeboorte

We spreken van een spontane vroeggeboorte als je vruchtwater breekt of je baarmoederhals zich onder weeën verwijdt vóór de 37e week van de zwangerschap. Ook kan het zo zijn dat je kindje opzettelijk vroeg wordt geboren. Dit wordt besloten en uitgevoerd door een medisch team. De weeën worden opgewekt of er wordt een c-sectie uitgevoerd vanwege een ernstige medische aandoening, zoals een verergerde pre-eclampsie of dat de baby niet meer groeit.

Het beste wat je kunt doen om het risico op een vroeggeboorte te verminderen, is om bekende gevaren voor je baby te vermijden, zoals drinken, roken en drugsgebruik. Houd je aan een voedzaam dieet en houd al je prenatale afspraken bij.

De tekenen van vroeggeboorte

Bel onmiddellijk je verloskundige als je vóór de 37e week van de zwangerschap één van de onderstaande symptomen hebt:

  • Meer vaginale afscheiding;
  • Een vaginale bloeding;
  • Buikpijn, menstruatieachtige kramp of meer dan vier weeën per uur (zelfs als ze geen pijn doen);
  • Lage rugpijn;
  • Een toename van de druk in je bekkengebied (een gevoel dat je baby naar beneden wordt geduwd);
  • Een verandering in je afscheiding, als het waterig, slijmachtig of bloederig wordt (zelfs bij een beetje bloed).

Deze symptomen kunnen verwarrend zijn, omdat sommige daarvan ook optreden tijdens een normale zwangerschap (bijvoorbeeld bekkendruk en rugpijn). Maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.

Huisverbeteringen

Maak een lijst met dingen die je rond het huis wilt repareren voordat je kleintje arriveert. Zorg ervoor dat iemand je wilt helpen, zoals je partner, een handige vriend of vriendin, een familielid of een ingehuurde klusjesman. Je moet een aantal taken namelijk vermijden, zoals het overspuiten of verplaatsen van meubels.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in