Week 19

0
442

[metaslider id=1575]

Hoe je baby groeit

Het is week 19 en de sensorische ontwikkeling van je baby explodeert! De hersenen van je baby zorgen voor de vijf zintuigen: geur, smaak, gehoor, zicht en gevoel. Het schijnt dat je baby je stem nu al kan horen. Je baby weegt nu ongeveer 240 gram en is ongeveer 22 centimeter lang. Zijn armen en benen staan nu in verhouding tot de rest van zijn lichaam. De nieren van je baby blijven urine aanmaken en het haar op zijn hoofdje begint door te komen. Een wasachtige beschermende laag, vernix caseosa genaamd, vormt zich op de huid. Deze laag zie je ook op de huid als de baby pas geboren is.

Hoe je leven verandert

Denk je nu al dat je groot bent? Bereid je dan maar voor, want je buik zal de komende weken nog sneller groeien. Het gevolg is dat je wat pijn in je onderbuik of zelfs af en toe een korte en stekende pijn aan één of beide zijden opmerkt – vooral wanneer je van houding verandert of aan het einde van een actieve dag. Hoogstwaarschijnlijk is dit ronde ligamentenpijn. De ligamenten die je baarmoeder ondersteunen, strekken zich uit om het toenemende gewicht op te vangen. Je hoeft je hier geen zorgen over te maken, maar bel de huisarts of je verloskundige als de pijn aanhoudt wanneer je rust en als de pijn te ernstig wordt.

Huidveranderingen

Je kunt ook enkele huidveranderingen opmerken. Zijn de palmen van je handen rood? Niets om je zorgen over te maken, want dat komt door het extra oestrogeen. Ook maak je extra pigment aan, waardoor op je buik een donkere zwangerschapsstreep kan ontstaan. Deze verticale lijn wordt ook wel de linea nigra (Latijns voor ‘zwarte lijn’) genoemd. Bovendien kunnen pigmentvlekken op het voorhoofd, de huid over de jukbeenderen, de kin en de bovenlip ontstaan door de verhoogde pigmentproductie. Dit wordt het zwangerschapsmasker (melasma) genoemd. Het is in principe een bruine verkleuring van het gezicht en soms ook de nek. Deze donkere vlekken zullen waarschijnlijk kort na de bevalling vervagen. Blijf je gezicht dan wèl insmeren met een goede zonnebrandcrème, want bij blootstelling aan zonlicht kan de pigmentatie weer terugkomen.

Meer informatie over: Je baby een naam geven

Voor veel koppels is het leuk om een naam voor hun baby te bedenken. Voor anderen is dit een onderhandelingsproces. Hoe dan ook, het is een belangrijke beslissing, omdat je iets kiest dat levenslang meegaat (tenzij je kind later besluit om zich te hernoemen). Dit zijn enkele vragen die je aan jezelf moet stellen bij het kiezen van een naam:

  • Hoe klinkt het als de naam van je baby hardop wordt gezegd?
  • Past het goed bij zijn achternaam?
  • Is de naam uniek? En wil je dit ook?
  • Wil je je baby naar een familielid of vriend vernoemen?
  • Vormen de initialen geen raar woord?

Kinderopvang

Misschien lijkt het te snel voor je, maar het is niet te vroeg om na te denken over hoe je je werk en gezin straks in balans gaat houden. Als je een fulltime of parttime kinderopvang nodig hebt voor je baby, heb je veel opties. Begin eerst met het bekijken van de plussen en minnen van bijvoorbeeld een kinderdagverblijf, een oppas en een thuisopvang. Als je geïnteresseerd bent in een kinderopvang, bel dan een paar adressen in je buurt en overweeg om op bezoek te gaan, zodat je een rondleiding krijgt. Het is nu veel gemakkelijker om te gaan dan wanneer je je baby bij je hebt – zelfs als je niet zeker weet wat je gaat doen. Je kunt je naam ook op wachtlijsten zetten, omdat sommige organisaties een ellenlange wachtlijst hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in