Week 26

0
278

[metaslider id=1741]

Hoe je baby groeit

In week 26 zijn de zenuwen in de oren van je baby zijn beter ontwikkeld en gevoeliger dan voorheen. Je baby kan zowel je stem als die van je partner horen. Hij ademt en inhaleert kleine hoeveelheden vruchtwater uit, wat essentieel is voor de ontwikkeling van zijn longen. Ook krijgt hij weer meer babyvet. Hij weegt nu ongeveer 800 gram en is circa 33 centimeter lang. Als je een jongetje krijgt, beginnen zijn ballen bijna af te dalen in zijn scrotum, een proces dat ongeveer 2 tot 3 maanden duurt.

Hoe je leven verandert

Ga je gehaast naar zwangerschapscursussen en prenatale bezoeken? En heb je het druk met de babykamer en je dagelijkse bezigheden? Zorg ervoor dat je goed blijft eten en voldoende rust krijgt. Rond deze tijd kan je bloeddruk enigszins stijgen. Bovendien verschijnt een pre-eclampsie, een ernstige aandoening gekenmerkt door een hoge bloeddruk, meestal na 37 weken. Toch kan het eerder gebeuren, dus het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de waarschuwingssignalen. Zorg ervoor dat je je verloskundige of arts belt als je een ernstige of plotselinge zwelling van je voeten of enkels hebt, meer dan een lichte zwelling in je handen en als je een zwelling je gezicht hebt of wallen onder je ogen.

Last van je onderrug

Als je de laatste tijd last hebt van je onderrug komt dat door de groeiende baarmoeder en de hormonale veranderingen. Bovendien betekent het extra gewicht dat je draagt dat je spieren en gewichten extra belast worden, waardoor je je aan het einde van de dag slechter voelt. Lopen, staan, een lange tijd zitten, buigen en tillen kunnen je rug belasten. Een warm bad kan de pijn verlichten. Probeer gedurende de dag een goede houding aan te nemen, vermijd activiteiten waarbij je tegelijkertijd moet draaien en buigen, neem regelmatig een pauze wanneer je zit of staat en slaap op je zij met één of beide knieën gebogen.

Meer informatie over: Geboorteplan

Het schrijven van een geboorteplan geeft je de gelegenheid om na te denken over hoe je je bevalling het liefst voor je ziet. Dit plan kun je bespreken met je huisarts of verloskundige.

Houd er wel rekening mee dat de bevalling onvoorspelbaar is en dat je flexibel moet zijn met het afwijken van je geboorteplan.

Kwesties

Vlak na de geboorte moet je belangrijke beslissingen nemen, daarom is het verstandig om er nu al over na te denken en dat met je partner te bespreken. Ga je je baby laten dopen? Gaan jullie full- of parttime werken? Zelfs als je denkt dat jij en je partner het hierover eens zijn, is het beter om jullie meningen openlijk te delen om misverstanden te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul aub een opmerking in!
Vul hier uw naam in